Јединствену делегацију опозиције на међусиријским преговорима у Женеви чиниће 11 људи, у току је њихов избор, саопштио је учесник састанка сиријске опозиције у Ријаду, члан Националног координационог комитета сиријске опозиције Ијад Абдел Хади ел Таки.

Раније је други учесник састанка Абдулбасит Хемо рекао да данас опозиционари треба да изаберу своје представнике на преговорима са сиријским властима у Женеви.

„Сада има 50 људи који су изабрани, они седе на састанку како би изабрали шефа Високог преговарачког комитета и након тога 11 људи ће саставити преговарачку делегацију за Женеву 28. новембра“, саопштио је Ел Таки.

Високи преговарачки комитет сиријске опозиције потврдио је да су учесници састанка у Ријаду одредили 50 људи за нови састав комитета.

Око 150 сиријских опозиционара, делегата разних група и платформи, учествује у конференцији која је јуче почела у Ријаду. Очекује се да ће по завршетку овог састанка бити усвојен усаглашени документ који ће се размотрати заједно с представницима сиријске владе.

У том завршном документу, како је наведено у његовом нацрту, опозиционари позивају Уједињене нације да организују директне преговоре јединствене делегације опозиције са сиријским властима и траже одлазак Башара Асада с функције председника Сирије на почетку прелазног политичког периода у земљи.

Тагови: ; ;