Хапшење људи на Космету на основу непоузданих сведочења и тајних оптужница и потерница у функцији је покушаја стварања вештачког баланса у процесуирању ратних злочина уочи почетка рада Специјалног суда за злочине такозване ОВК, што је недопустиво и са правног и са моралног становишта, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

 

 

«Правосудни органи и полиција на Космету још једном су, према очигледном политичком диктату, на административном прелазу Брњак ухапсили Д.Т. за којим је била расписана тајна потерница због наводних ратних злочина. Тиме је Д.Т, после Богдана Митровића и Миланке Терзић, постао најновија жртва система чији је задатак спровођење кампање застрашивања српског народа и стварање атмосфере неспокојства у нашој јужној покрајини», наводи се у саопштењу.

 

Из Канцеларије напомињу да резултат таквих хајки на људе не може бити помирење, већ само продубљивање српско-албанског неповерења на Косову и Метохији.

У саопштењу се наводи и да се Д.Т. до сада нормално кретао по Косову и Метохији и ништа није указивало на то да се против њега води некакав поступак, што је био случај и код неких ранијих привођења осумњичених за ратне злочине.

«Још једном апелујемо да се међународне организације и институције озбиљно ангажују у овим предметима и спрече нове случајеве злоупотребе полиције и правосуђа у прогону Срба», поручују из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Канцеларија је упутила и захтјев да жртве политичког и антиправног прогона буду пуштене на слободу, а за Д.Т. је обезбедила адвоката, средства за правно заступање, као и за остале грађане Србије у сличној ситуацији.

Косовска полиција ухапсила је јуче ујутро на административном прелазу Брњак, на путу Рожаје-Зубин Поток, Дарка Тасића /45/ рођеног у Призрену због сумње да је починио ратни злочин, речено је Срни у Косовској полицијској служби.

 

 

Тагови: ;