Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић критиковао је коментаре појединих албанских политичара на пресуду Ратку Младићу, оценивши да више личе на племенске покличе него на озбиљну политику. Српска листа се оградила од изјава политичара у Приштини датих и у име српских министара у косовској влади.

Истовремено, чињеницу да су поједини од тих политичара на слободи Ђурић види као најбољи доказ о раду међународног правосуђа.

«То најбоље говори о резултатима рада таквог међународног правосуђа према Србима и према српским жртвама. Нећемо заборавити српске жртве нити чињеницу да је 247.000 сународника протерано са КиМ и да се хиљаде њих налазе на списковима несталих», рекао је Ђурић новинарима у Палати «Србија».

Рекао је да једноставно «одбацује» коментаре које су јуче имали људи из албанског политичког живота.

«Њихови коментари више личе на племенске покличе него на озбиљну политику, на покушаје да се српски народ додатно понизи у ионако тешким условима», поручио је Ђурић.

Сви којима је неко из породице страдао имају право да питају шта је с њиховим најмилијима, рекао је Ђурић и поручио:

«Никада нећемо одустати од гоњења оних који су одговорни за ратне злочине на КиМ, без обзира на то у каквим фотељама седе и на каквим су политичким функцијама.»

Српска листа се оградила од изјава политичара у Приштини датих и у име српских министара у косовској влади, а у вези са пресудом генералу Ратку Младићу, саопштено је из те Листе.

«Још снажније одбацујемо наводе у којима се једнострано приказује страдање у току последњег сукоба на Косову и Метохији, без навођења чињеница о 250.000 протераних Срба, о десетинама хиљада опустошених српских домова, као и стотинама убијених и отетих Срба и других неалбанаца», наводи се у саопштењу.

Додају да су, у жељи да поштују све невине жртве, као представници српског народа дужни да реагују када неко свесно ниподаштава српске жртве.

«Албански лидери на Косову и Метохији ће стећи морално право да се изјашњавају о концепту суочавања са прошлошћу онда када се поклоне српским и другим неалбанским жртвама код ‘жуте куће’ и других фабрика бола и смрти којима су управљали њихови сународници», поручује Српска листа.

Како истичу, у односу према жртвама не сме да преовладава принцип негирања патње других.

«То је једини начин да на Косову и Метохији дођемо до заједничког људског виђења неких срамних страница наше заједничке прошлости.»

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ;