Лидер немачке Социјалдемократске партије (СДП) Мартин Шулц изјавио је данас да би гласачима требало дати прилику да процене политичку ситуацију након што су преговори о формирању владе пропали, истакавши да се његова странка не плаши нових избора.

Шулц је нагласио да његова партија остаје при ставу да не жели да се не придружи Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел у евентуалној поновној владајућој „великој коалицији“, преноси Ројтерс.

„У оваквој ситуацији гласачи морају проценити шта се догађа“, рекао је Шулц новинарима, додавши да Меркелова још није контактирала са њим и да ће се он са председником Немачке Франк-Валтером Штајнмајером састати у среду.

Социјалдемократе су биле млађи партнер у такозваној „великој коалицији“, сачињеној од највећих немачких партија, која је била на власти од 2013, али су лидери СДП-а, након што је та партија у септембру забележила најгори изборни резултат после Другог светског рата, саопштила да ће прећи у опозицију.

Шулц је данас рекао да је после тих избора „јасно да је ’велика коалиција‘ добила црвени картон“, преноси АП.

Покушај Меркелове да оформи владу са другим партнерима пропао је у уторак.

У међувремену, и Странка слободних демократа у Немачкој (ФДП) саопштила је да још није за коалицију са Меркеловом ЦДУ и да се не плаши нових избора.

Британска агенција указује да је ова порука уследила након неуспелог покушаја Меркелове да оформи троструку коалицију, што је државу довело у најгору политичку кризу деценијама уназад и створило могућност расписивања нових избора, ширећи сумњу у будући мандат канцеларке.

Немачка канцеларка била је принуђена да оформи троструку коалициону владу између њених конзервативаца, ФДП-а и странке Зелених, како би осигурала четврти мандат заредом, али су преговори у недељу пропали због тога што странке нису успеле да превазиђу међусобне разлике.

Танјуг

Тагови: ; ; ;