„Мајке“ узалуд прете тужбом

Хашка пресуда генералу Ратку Младићу не може да произведе никакве правне нити политичке последице за Србију – слажу се у оцени епилога „предмета Младић“ домаћи правни стручњаци. У образложењу одлуке судског већа Трибунала није се чула ниједна нова чињеница која би могла да буде темељ нових тужби или захтева држава региона.

 

"Мајке" узалуд прете тужбом

Последња хашка пресуда остала је на позицији одлуке Међународног суда у Хагу, који је пре више од деценије одбацио везу Србије и геноцида у БиХ. Ослобођењем Младића од одговорности за најтежи ратни злочин у шест општина у Босни, дефинитивно је пао и последњи ризик од будућих правних или политичких консеквенци.

 

Изричит у овом ставу је београдски адвокат и некадашњи „пријатељ суда“ у хашком процесу против Слободана Милошевића Бранислав Тапушковић. Он тврди да судије Трибунала нису извеле ниједан нови доказ нити чињеницу која би могла да на било који начин „терети“ Србију.

„Све што је судија Ори рекао старе су и већ познате тврдње, попут оне о помоћи коју је српским снагама у БиХ слао Београд“ – објашњава Тапушковић. „Слање оружја, санитетског материјала и остала логистика сигурно није била намењена извршењу ратног злочина. Сличне видове помоћи имале су све сукобљене стране и ту никако не може да се пронађе одговорност само једне државе“.

Министар одбране Србије Александар Вулин оцењује да је имајући у виду да „Хашки трибунал пречесто суди по политичкој сили, а мање по правди“, пресуда Младићу била очекивана. Он, међутим, истиче и да су Србија и Република Српска остале ван дејства ове пресуде.

 

„Не помињу се у контексту геноцида, што је најважније“ – наводи Вулин. „Појам геноцида није проширен на додатних шест општина у БиХ. Зато чак ни оваква пресуда генералу Младићу не може да послужи као негација Српске нити као повод за напад на Србију, чему су се многи надали“.

Да ни последња хашка пресуда против Срба, међутим, није лишена политике, указују најаве о новим правним поступцима против Београда и Бањалуке. Прва оваква иницијатива стигла је од Удружења „Мајке енклава Сребреница и Жепа“, чија председница Мунира Субашић најављује нове процесе.

„Жртва никада не може бити задовољна. Ово је иста пресуда која је изречена и Караџићу, који је осуђен на 40 година. Једина је разлика да је Младић имао везе са војском Србије. Ми, жртве, сада имамо право да подигнемо оптужницу и против Србије и Републике Српске“ – рекла је Субашићева.

Коментари: