Могућност нових избора у Немачкој не радује грађане Берлина. Неки од њих верују да је хладна глава Ангеле Меркел оно што је Немачкој потребно, показала је анкета новинара «Гардијана» у Нојкелн, предграђу Берлина.

Петра Леитхолд није ентузијастична када је реч о могућим новим изборима.

«То је бацање времена, новца и ресурса. Под један, не бих гласала другачије него што сам гласала у септембру. Вагала сам своје опције и не бих донела другачију одлуку од оне коју већ јесам. Мислим да ће Ангела Меркел поново бити на врху, можда чак и ојачана», каже она.

Њена мајка Ирмгард (80) клима главом.

«Под Меркеловом неједнакост је расла, јаз између богатих и сиромашних је повећан, сиромаштво међу децом је у порасту и није ни било покушаја да се кирије у овом делу града ставе под контролу, што чини живот јако тешким. Не мислим да би Меркелову требало кривити за то. Демократија је фалична», каже Ирмгард.

Петра верује да ће Меркелову можда шок, уколико буде морала да иде на нове изборе, натерати да мало више размишља о томе шта се дешава код куће.

«Имам утисак да је она лидер који је ту за Европу, али не и на Немачку. Можда би се то променило», каже Петра.

Ахим (57), бивши фармер, сада административац, каже да су га избори у Немачкој одувек чинили нервозним.

«Не можеш да верујеш Немцима, као што је историја показала. Мислим да су они најинтелигентније овце на свету. Стално бринем шта би Немачка могла да отпочне у свету, посебно сада када је Велика Британије ван ЕУ, што Немачкој даје више моћи у Европи. А плашим се да би то могло да се догоди у садашњој клими несигурности» , каже он.

Он је гласно заговарао за Мерклеову, иако каже да то не мора да значи да је гласао за њу. Каже да не може да замисли бољег лидера за Немачку од ње.

«Наравно да је правила грешке. Одлука о избеглицама била је исправна морално, али погрешна политички. Сада је у проблему због тога. Али уз сву драму која се дешава у свету, од Саудисјке Арабије до Русије, Сирије, Турске, Велике Бриатније и САД, она је мир који нам је потребан и надам се да ће бити поново канцелар», каже Ахим.

Тимоти (32) каже да је био слабо информисан о политици пре избора.

Осетио сам потенцијални потрес који би могао да се догоди у Немачкој, ако буде политичке несигурности. И у Европу и у Немачкој. Немачка се неретко види као сидро Европе и то може да буде опасно — каже он.

Хасан (37) који је недавно стигао у Немачку из Америке са супругом Немицом, каже да је срећан што је могао да изгради живот за себе и своју породицу у Немачкој.

«Стабило је, па чак и огромна количина администрације са којом сваки појединиц мора да се бори нешто је због чега сам захвалан, јер је то доказ да политика има контролу», каже Хасан.

Он цени хладнокрвност Ангеле Меркел.

«Она има изразиту самоконтролу, не попушта пред мачо типовима као што су Путин и Ердоган»,  каже Хасан и додаје да се плаши да би могли да «крену на њу».

«Сада се осећам безбедно, али замислите да ултрадесничари из АфД-а дођу на власт усред политичког хаоса у каквом смо ми сада. То би можда значило да моја породица и ја морамо да напустимо Немачку», пита се Хасан.

Самиха Багдади (47) каже да се отишло предалеко са антимигранстком политиком. Каже да свету треба глобална промена, али да је Немачка бар под Меркеловом «угледна и пристојна».

«Плашим се сила које раде иза сцене, и које би можда могле да воде Немачку ако она не буде ту. Видимо шта се дешава у САД, како се језик и понашање мења под Трампом. Ја се плашим немачког Трампа. Или још горег» , каже Самиха.

М. Бајић , Гуардиан , Блиц

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;