Да је српска покрајина била у фокусу вође Ал каиде, за познаваоце безбедносних прилика није сензација. Да је убијени ли­дер те­ро­ри­стич­ке Ал Ка­и­де Оса­ма бин Ла­ден био ве­о­ма за­ин­те­ре­со­ван за ју­жну срп­ску по­кра­ји­ну, по­ка­зу­ју до­ку­мен­та про­на­ђе­на у ње­го­вом лич­ном ком­пју­те­ру, које је об­ја­ви­ла аме­рич­ка Цен­трал­на оба­ве­штај­на аген­ци­ја (ЦИА).

Фотографије и мапе Косовске Митровице (Храм Светог Димитрија), као и мапе Косова потврђују везу екстремног исламизма, терориста и рађања такозване државности Косова.

О контактима и везама албанских лидера са Косова и вођа светских терориста претходних година писала је западна штампа најчешћеих  доводећи у везу са слањем бораца у редове Исламске државе, али и у њену претходницу Ал каиду.

Анализу повезаности Ал Каиде и Албанаца за News Front дао је стручњак за безбедност Илија Животић

стручњак за безбедност Илија Животић

«Везе Ал Каиде и Албанаца су биле веома јаке све до 11.септембра.Корени тих веза наравно имају повезаност са ЦИА јер је та служба контролисала сва дешавања у Албанији деведесетих а самим тиме и садашње Приштинско руководство.

Под патронатом ЦИА је симулирано пљачкање војних магацина у Албанији за шта је као мотив искоришћена криза настала сломом пирамидалне штедње.Већина тог оружја је уствари искоришћена за потребе ОВК а мањи део који је пренешен у Италију је завршио у разним криминалним групама широм Европе.

Ал Каида је пре распламсавања сукоба на Косову формирала неколико кампова у Албанији где су инструктори били њени борци који су своја знања стекли у Авганистану, управо у камповима које су водили инструктори ЦИА.

Бин Ладен је осим терористичке обуке довео и финансијере из Арапских земаља који су изградили велики број џамија у којим су у недостатку домаћих Албанских хоџа проповеди вршили изузетно радикални исламски свештеници што је додатно подгрејавало Албански екстремизам.

Први велики новац Тачи и Харадинај су управо тада добили.

Када се Исис одвојио од Ал Каиде , Хашим Тачи је остао веран првобитној опцији због чега је и добијао претње од Ал Багдадија што је вешто искористио да себе представи жртвом услед подршке коју даје борби против тероризма.

Управо су Тачи, Харадинај и брат оснивача и идеолога Ал Каиде Ал Завахирија Мухамед формирали јединицу састављени од муџахедина Абу Бекир Сидик у којој је Мухаммед био командант.Све се то дешавало под надзором ЦИА иако су тада и Бин Ладен И Ал Завахири целој обавештајној заједници били добро познати .

До поновног деловања Ал Каиде против Срба на Косову није дошло само због промене приоритета јер се Бин Ладен посветио већој мети, Америци».

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ;