бог недостатка кворума и на захтев шефа посланичке групе Демократског савеза Косова Авдулаха Хотија данас је прекинута седница Скупштине тзв. Косова, коју су претходно напустили посланици из редова коалиције окупљене око Демократске партије Косова (ДПК) и чланови Владе самопрокламованог Косова.

Хоти је рекао да нема смисла да се настави седницу без кворума и без присуства посланика партија на власти оцењујући њихово напуштање седнице као неодговорно.

Посланици ДПК напустили су данашњу седницу због дискриминаторског односа Еулекса према бившим припадницма ОВК, о чему је у медијима говорио бивши председник панела судија Еулекса, рекао је шеф посланичке групе ДПК Мемљи Краснићи.

 

«Бивши председника судија Еулекса званично је рекао да је Еулекс имао селективни однос, укључујући у то и судију у процесу Дреница два. То је за нас неприхватљиво и непрофесионално», казао је Краснићи.

Краснићи је рекао да ДПК захтева да представници Еулекса дају «детаљну информацију о тако тешким оптужбама.

«Ми треба да знамо истину и у знак протеста напустићемо скупштинску салу», рекао је Краснићи и затражио да седница буде одложена за сутра у исто време.

Главни судија у мисији Еулекс на Косову Малколм Симонс поднео је прошле седмице оставку наводећи као разлог корупцију у оквиру те мисије и нереаговање на његове притужбе.

Еулекс је саопштио да се наводи које је Симонс изнео истражују, али да је он од прошле године такође предмет низа независних истрага о «озбиљним оптужбама против њега».

Симонс је од 2008. године радио као судија, а од 2014. године је председавајући панела судија.

Тагови: ;