Изрицање доживотне пресуде бившем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, у Братунцу, Сребреници и другим општинама у Средњем Подрињу праћено је с великом пажњом. И у кафанама се пратио пренос из Хага, а прве реакције грађана и породица српских жртава су биле:

«Ово је неправда. То смо очекивали»!

Мештани истичу и да је Трибунал и формиран са циљем да суди само српском народу. За српски народ, додају, генерал Младић је херој и никаква пресуда то не може да поништи.

 

Винко Лале, секретар Удружења логораша регије Бирач каже да је, ипак, потресен чињеницом да нема правде и да Трибунал покушава да напише лажну историју о рату у БиХ током деведесетих година.

Чланови Удружење грађана «Источна алтернатива», уочи изрицања пресуде, у Братунцу су лепили плакате с ликом Младића, на којима је писало да је он херој.

«И јесте генерал Младић херој. Да њега није било, не би данас било ни нас Срба. Поновила би нам се судбина из Другог светског рата. Његов допринос стварању РС је немерљив» — истакла је Божица Петровић, из тог Удружења.

ТВ ПРЕНОС У ПОТОЧАРИМА

Припадници неколико безбедносних структура БиХ током изрицања пресуде биле су у Меморијалном центру у Поточарима и око њега. Тамо је организован ТВ пренос из Хага који су пратили и представници многобројних бошњачких удружења.

Тагови: ;