Пола века након служења у Вијетнаму, стотине америчких ветерана имају разлог да верују да умиру од “тихог метка”, пренео је “Њузер”.

Резултати теста показали су да је неколико њих заражено паразитом који споро убија, док су се борили у џунглама југоисточне Азије.

Министарство ветерана је овог пролећа одобрило пилот-студију да испита везу између пљоснатих црва унетих у организам путем сирове или недовољно куване рибе и ретког рака жучних канала. Могу проћи деценије док се не појаве симптоми ове врсте канцера, а до тада су оболели у великим боловима и са прогнозом живота од неколико месеци.

«Од 50 узорака крви испитаних студијом, више од 20% је било позитивно на антитела на пљоснате црве, односно метиљ», рекао је Сунг Те Хонг, стручњак тропске медицине који је спроводио тестове на Националном универзитету Сеул у Јужној Кореји, додајући да су то прелиминарни резултати.

Гери Вигинс, који је служио у Вијетнаму 1968-1969, каже да је већ изгубио пријатеље због болести. Он је један од испитаника који је тестиран позитивно.

«Био сам шокиран. Нисам мислио да ћу ја бити у тој групи», рекао је Вигинс.

Овај 69-годишњак није имао никакве симптоме кад је пристао да учествује у студији, али се надао да ће његово учешће помоћи да се спасе животи. Даљим тестовима открио је да има две цисте на жучном каналу, које имају потенцијал да се развију у рак, познат и као колангиокарцином.

Цисте су уклоњене и Вигинс се тренутно осећа добро.

ПАРАЗИТИ МОГУ ЖИВЕТИ ГОДИНАМА НЕПРИМЕЋЕНИ У ДОМАЋИНУ

Иако се ретко налазе код Американаца, метиљи инфицирају 25 милиона људи годишње широм света.

Ендемска су врста у рекама Вијетнама, а лако се уништавају шаком пилула у раној фази. Међутим, ако се не лече, могу живети деценијама у организму, а да њихов домаћин не оболи. Током времена, долази до отицања и упале жучног канала, које може довести до рака. Жутица, свраб, губитак тежине и други симптоми појављују се кад је болест у финалној фази.

Студија је покренута након што је прошле године откривено да је око 700 ветерана са колангиокарциномом прошло кроз надлежно Министарство у последњих 15 година. Половина њих је на основу обољења тражила олакшице, несвесни могуће везе с Вијетнамом.

Министарство је одбило 80% тих захтева, иако је влада ове године објавила упозорење да ветерани који су јели сирову рибу у Вијетнаму могу бити у ризику од обољења.

Ветеран Мајк Богман (65) рекао је да је његов захтев одобрен почетком ове године, након што је три пута одбијен.

«Одобрење је стигло након што је лекар написао да је мој рак жучног канала вероватно узрокован метиљима из некуване рибе коју сам јео са осталим војницима у џунгли у Вијетнаму, кад смо остали без залиха», рекао је он.

Сада добија 3.100 долара месечно и лакше му је што зна да ће његова жена примати ту своту и након његове смрти.

Он, међутим, истиче да је бесан што други ветерани проводе крај свог живота борећи се са истом владом за коју су се борили као младићи у Вијетнаму.

«Ја само добио шта сам тражио, али ту су други ветерани који не знају шта да раде. Нико од њих никада није чуо за ове паразите» , истакао је Богман.

М. Миликшић , Нењсер ,Блиц

Тагови: ; ; ;