Дан након хашке пресуде ратном команданту Војске Републике Српске, огласила се и борачка организација Калиновика, захтевајући од Скупштине општине да се у том месту некој од улица додели име «ђенерала Ратка Младића».

— Он је први генерал у историји Калиновика. Тиме се поносимо јер је од ступања у војну службу, па до пензионисања, након окончања грађанског рата у БиХ, био честит официр, изванредан, доказан војсковођа, из уважене и поштоване фамилије чији је отац Неђо, партизански борац, погинуо у борби са усташама 1943, када му се родио и син Ратко — каже за «Новости» Радосав Аврам, председник БО Калиновик.

Како каже Аврам, Младић је доживео срамна понижења после «Дејтона», а врхунац свега је доживотна затворска казна.

— Били смо сведоци међународне судске неправде, а жртва је генерал Младић. Успомену на њега ми борци носићемо у срцу, сваки широм РС, а ту успомену желимо да овековечимо и давањем његовог имена једној градској улици.

Табла са именом генерала (на слици) постављена је већ у његовом родном селу Божановићима.

— Ову таблу су од свог џепарца израдили средњошколци који похађају гимназију у Калиновику. Ми старији се тога не бисмо сетили, а деца јесу — каже за «Новости» Веселинка Јојевић, једина Црногорка у Божановићима.

 

Новости

Тагови: