Британска премијерка Тереса Меј означила је, други пут у последње две недеље, Русију као “непријатељску државу” и издвојила 100 милиона фунти, односно 112 милиона евра, за борбу против руске пропаганде, у петак у Бриселу на Самиту Источног партнерства.

 

 

На самиту шефова држава и влада ЕУ са шест бивших совјетских република — Украјине, Грузије, Јерменије, Азербејџана, Белорусије и Молдавије — усаглашена је заједничка декларација о помоћи тим земљама да се приближе Западу:

«Морамо да отворених очију пратимо акције непријатељских држава као што је Русија, које покушавају да униште нашу заједничку снагу» — рекла је Мејова на самиту.

 

Недуго пошто је ЕУ формирала радну групу Источни стратком, чији је задатак заустављање руских дезинформација у источној Европи, Мејова је обећала милионе фунти за борбу “против руског дезинформисања” у бившем совјетском региону у наредних пет година. Усред тешких преговора са Бриселом о напуштању ЕУ, Мејова тврди да Британија не напушта и Европу, те да је “безусловно посвећена одржавању европске безбедности” и истиче да је баш овај самит нагласио да је “од кључне важности да европске земље заједно раде на заштити заједничких вредности и идеала”.

На самиту је учествовала и немачка канцеларка Ангела Меркел, овог пута само у статусу вршиоца дужности канцелара, која је годинама сматрана чуваром ЕУ као целине. После Самита, Мејова се састала са председником Европског савета Доналдом Туском са, како је рекла, “погледом на будуће дубоко и специјално партнерство са ЕУ”:

«Јасно је да морам да учинимо корак напред заједно. То значи да Британија и ЕУ пређу у следећу фазу преговора» — рекла је Мејова, док је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер најавио да ће састанак са Мејовом 4. децембра омогућити да ЕУ види да ли је направљен довољан напредак у преговорима о “брегзиту”.

Тагови: ;