На улицама Сингапура ће се до 2022. године појавити аутобуси без возача, у склопу планова побољшања мобилности у том пренасељеном азијском граду, јавља Би-Би-Си.

«Аутономна возила знатно ће побољшати доступност и повезаност нашег система јавног превоза, посебно за старије, породице са малом децом и мање мобилне становнике», изјавио је сингапурски министар за саобраћај Кав Бун Ван приликом представљања центра за тестирање самоуправљајућих возила.

Аутобуси без возача укључиваће се у промет у сатима највећих саобраћајних гужви, а првобитно ће бити уведени у три нова приградска насеља у склопу пилот пројекта.

Сингапур је до сада успешно спречавао гужве какве гуше друге азијске градове, попут Маниле и Џакарте, користећи се накнадама за коришћење путева и бројним мерама промовисања јавног превоза, те се због тога сврстао међу најскупље градове у свету за власнике аутомобила.

Око десет локалних и страних компанија у Сингапуру тренутно тестира технологију аутономних возила, а неки водећи играчи у том сектору сматрају да ће у Сингапуру за десет година аутономна возила «без икаквог облика људске интервенције» возити аутопутевима и прометним градским улицама, казао је министар.

Новости

Тагови: ; ; ;