Стварање зона деескалације благотворно утиче на преговарачки процес о Сирији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са специјалним изаслаником генералног секретара УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

Руско-иранско-турско партнерство омогућило је стварање зона деескалације, које имају реално опипљив, благотворан утицај на ситуацију на терену, и омогућило је да, вероватно, први пут у историји сиријског сукоба за преговарачки сто седну делегације власти и оне опозиције која се са оружјем у рукама борила и бори против сиријске војске“, рекао је Лавров.

Напори Русије биће усмерени на подстицање дијалога сиријског друштва под окриљем УН, додао је министар.

„Сви наши напори које смо предузимали и предузимамо биће усмерени управо на подстицање истинских идеја међусиријског дијалога на основу критеријума под покровитељством Уједињених нација договорених у Савету безбедности“, нагласио је Лавров.

Он је додао да Русија активно доприноси напорима Саудијске Арабије усмереним на обједињавање сиријске опозиције.

„Током свих ових месеци, током којих се развијао астански процес уз учешће и сарадњу са вашим тимом, видели смо оквире који су универзално договорени у Савету безбедности УН и стремимо да кренемо ка томе да се у тим оквирима нађу сва потребна решења у свакој фази наших напора. Ми активно помажемо напоре Саудијске Арабије, уз Вашу подршку, усмерене на уједињавање опозиције у свим њеним димензијама, у свим својим облицима — и унутрашњу и спољну на конструктивној платформи која у потпуности испуњава захтеве резолуције Савета безбедности УН 2254“, рекао је Лавров обраћајући се Мистури.

Изјава председника Русије, Турске и Ирана након састанка у Сочију подудара се са изјавом лидера Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа, која је одобрена у Вијетнаму, истакао је Лавров.

„Изјава коју су три председника (Русије, Турске и Ирана) одобрила се подудара са кључним одредбама руско-америчке изјаве на највишем нивоу, коју су председници Путин и Трамп одобрили на маргинама самита АПЕК-а у Да Нангу“, изјавио је Лавров.

Он је напоменуо да се у оба документа „наглашава приоритет резолуције 54 и приоритет женевског процеса“.

Министар је додао да Конгрес националног дијалога Сирије може да постане платформа за сарадњу страна без постављања предуслова.

„Уверени смо да важна фаза покретања истинског међусиријског инклузивног дијалога, дијалога који није оптерећен вештачким захтевима неких опозиционих фракција чији се захтеви разликују од критеријума Савета безбедности, може да постане Конгрес националног дијалога о сиријском решењу чију идеју су подржали и одобрили председници Русије, Турске и Ирана на састанку у Сочију“, нагласио је Лавров.

Министар је додао да је Русија захвална специјалном изасланику генералног секретара УН Стафану де Мистури за подршку астанском процесу усмереном на успостављање сиријског решења.

Тагови: ; ; ; ; ; ;