Грчка је обећала да ће појачати напоре у циљу заштите миграната и избеглица током зиме на грчким острвима, али истовремено брани споразум који су Турска и Европска унија постигле 2016. у циљу заустављања прилива миграната у западну Европу.

Грчки премијер Алексис Ципрас је, током посете Француској, у објављеном интервјуу листу «Фигаро» рекао да је споразум са Турском «тежак, али неопходан».

Његов коментар је уследио након жестоких критика хуманитарних агенција због услова у мигрантским камповима на Лезбосу и другим грчким острвима, преноси АП.

Ципрас је, истовремено, у интервјуу за «Фигаро» истакао да Атина не може сама да пронађе решење за избегличку кризу.

Овај лидер радикалне левице је у истом интервјуу говорио и о подударности својих ставова о Европи са ставовима француског председника Емануела Макрона.

«Ми имамо исту визију, иста убеђења. Тај близак однос овековечује традицију солидарности између наше две земље», рекао је Ципрас.

Он се, такође, осврнуо на забринутост Европљана због кинеских инвестиција у Грчкој, рекавши да су Кинези «попунили празнину» када су се европски инвеститори удаљили од Грчке у годинама финансијске кризе у коју је та земља упала.

Ципрас је рекао и да «Европа не може више да доноси одлуке иза затворених врата» и да буде «форум у којем Берлин намеће своје одлуке».

Новости

 

 

 

Тагови: ; ; ;