Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је са амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом који је истакао да Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и неће подржавати чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама.

Ђурић је захвалио на подршци коју је Кина пружила Србији приликом покушаја самопроглашеног Косова да се инфилтрира у међународне организације попут Унеска и Интерпола и истакао да Србија доследно подржава политику «једне Кине».

 

«За нас је Резолуција 1244 Савета безбедности УН основ за решавање питања Косова и Метохије и зато нећемо подржавати чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама», рекао је кинески амбасадор, саопштила је Канцеларија за КиМ.

«Веома ценимо принципијелну подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије, и Србија, са своје стране, доследно подржава политику ‘једне Кине'», истакао је Ђурић.

Амбасадор је нагласио да Кину и Србију везује челично пријатељство, исте вредности и исти погледи на свет.

Саговорници су се сложили да су односи српског и кинеског народа традиционално пријатељски и испуњени међусобним поштовањем и уважавањем.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је констатовао да су политички односи Србије и Кине све бољи, да међу њима нема отворених питања, те да је посебно значајно да квалитет тих односа буде преточен и у сферу економије.

У разговору је било речи и о предстојећем састанку «Комунистичка партија Кине у дијалогу са политичким партијама света», који се наредне недеље одржава у Пекингу, и коме ће присуствовати делегација Српске напредне странке, наводи се у саопштењу.

Тагови: ; ; ;