Влада Србије утврдила је данас Предлог закона о потврђиивању радног аранжмана Министарства унутрашњих послова Србије (МУП) и Агенције Европске уније за обуку органа за спровођење закона (ЦЕПОЛ).

У саопштењу после седнице Владе наводи се да радни аранжман, потписан у септембру ове године, подразумева јачање и учвршћивање међусобне сарадње кроз учешћа службеника Србије у обукама Агенције, као и службеника ЦЕПОЛ-а у области правосуђа и унутрашњих послова у обукама које организује МУП.

Влада је усвојила и закључак о прихватању извештаја о спроведеним активностима на реализацији Споразума између влада Србије и Кине о обостраном оснивању културних центара.

Закључак се односи на одлуку Владе Србије о оснивању Културног центра Србије у Пекингу. Оснивање Центра у складу је са све интензивнијим и динамичнијим односима две државе у области културе, како на билатералном нивоу, тако и у оквиру процеса «Један појас један пут».

Овај центар омогућио би јаче везе између установа културе Србије и Кине, као и директну сарадњу уметника и професионалаца у култури.

Влада је усвојила закључак о прихватању текста Уговора о пројекту изградње топловода Обреновац — Нови Београд између ЈКП «Београдске електране», града Београда и «Поwер Цонструцтион Цорпоратион оф Цхина».

Пројекат изградње топловода од термоелектране ТЕНТ у Обреновцу до топлане у Новом Београду реализује се на основу потписаног Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре измеђ влада Србије и Кине.

Усвојен је и Закључак о утврђивању основе за закључивање Протокола између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Генералне управе за контролу квалитета, инспекцију и карантин Кине о инспекцији, карантину и ветеринарско-санитарним захтевима за извоз говеђег меса из Србије у Кину.

Протоколом ће бити дефинисани сви услови и процедуре неопходне за извоз говеђег меса, што ће омогућити српским предузећима да пласирају своје производе на кинеско тржиште и створити услове за повећање извоза српског аграра.

Сарадња Србије и Кине у области пољопривреде одвија се кроз робну размену пољопривредно-прехрамбених производа, као и кроз институционалну сарадњу надлежних стручних служби у области ветерине, заштите биља и водопривреде, пише у саопштењу.

Тагови: ; ; ;