Председник Аргентине Маурицио Макри изјавио је да ће међународна потрага за подморницом «АРА Сан Хуан» и њених 44 члана посаде, девет дана након њеног нестанка, бити настављена, а да ће нестанак бити истражен.

Аргентинска морнарица је раније саопштила да је забележила нешто што «одговара експлозији» у близини подручја у јужном делу Атлантског океана у време када је последњи сигнал из те зоне 15. новембра упутила аргентинска подморница на свом путу од јужне луке Ушуаја до обалског града Мар дел Плата.

Ово саопштење аргентинске морнарице навело је породице неких чланова посаде да одустану од наде за њиховим спасењем, а званичници морнарице и стручњаци су забринути да би чак и уколико је подморница нетакнута већ само потонула, њена екипа могла да остане без кисеоника, преноси АП.

«Нестанак и потрага за подморницом АРА Сан Хуан потресли су све Аргентинце. Ово је веома тежак тренутак за све, али очигледно, највише за породице 44 члана посаде. Овде сам да вам гарантујем да ћемо наставити са потрагом, посебно сада када имамо помоћ читаве међународне заједнице», рекао је Макри у свом првом обраћању поводом нестанка подморнице.


Више од 12 авиона и бродова учествује у међународној потрази на површини од 480.000 километара квадратних што је површина скоро као површина Шпаније.

Аргентинска морнарица је данас саопштила да Русија у помоћ шаље ваздушну посаду у Антонову, а брод у јужној луци Комодоро Ривадавиа се спрема да превезе америчку подморницу за спасавање у област која се претражује.

Како је Ројтерс раније пренео, Међународна организација споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестова (ЦТБТО) која прати тајне атомске експлозије саопштила је да је детектовала «необичан сигнал» прошле недеље у близини места где је нестала подморница аргентинске војске. ЦТБТО руководи посматрачким станицама опремљеним инструментима међу којима и хидрофонима — подводним микрофонима који скенирају звучне таласе океана.

«Подводни имулсиван догађај» који је детектован 15. новембра био је кратак, неуобичајен и неприродног порекла», рекао је инџењер хидроакустике Марио Замполи.

Како је додао, звук би могло да «има везе са експлозијом, али није сигурно».

АП је раније пренео да је портпарол морнарице Енрике Балби изјавио да нема назнака да би експлозија могла да буде повезана са било каквим нападом на подморницу а Ројтерс је пренео саопштење у ком се тврди да се радило о «абнормалном, јединственом, кратком, насилном догађају који није био нуклеарног карактера».

Посада подморнице «АРА Сан Хуан» има залиха хране и кисеоника за 90 дана на мору, међутим, уколико се налази испод површине воде, кисеоника има за седам дана, пре него што подморница мора поново да исплови.

«Сан Хуан» је подморница изграђена у Немачкој 1983. године, а дугачка је 66 метара.

Танјуг

 

 

Тагови: ; ; ; ;