Лидер пољске владајуће партије Јарослав Качињски данас је током седнице парламента читао књигу о мачкама, што је изазвало многобројне шале, али и оптужбе да он покушава да гласачима скрене пажњу са спорних реформи правосудног система.

 

Качински (68), који је иначе познати љубитељ мачака и сам годинама држи мачке и помаже луталицама, задубљено је читао џепно издање књиге «Атлас мачака: дивље и домаће» у јутарњем делу данашње седнице парламента, преноси АП.

Портпаролка његове партије Право и правда је нешто касније на Твитеру објавила фотографију на којој се види како он сконцентрисано чита своје штиво, с натписом:

«Нека нас претпразнично читање председавајућег Јарослава Качињког охрабри да подржавамо азиле за животиње и људе који помажу животињама». Она је, такође, ретвитовала фотографију на којој мачка чита књигу о Качинском.

Међутим, опозициони посланик Михаел Шчерба оптужио је владајућу странку да покушава да улепша слику о Качинском чак и у тренутку када «демократија доживљава крах» у Пољској.

«Нек нас не залуђују», написао је на Твитеру Шчерба, из редова партије Грађанска платформа.

Пољски посланици су, иначе расправљали о више питања, укључујући спорне измене правосудног система којим би се владајућој странци дала већа контрола над Врховним судом и именовањем судија.

Партија Право и правда саопштила је да су те промене потребне како би се реформисао разбијени систем, док ЕУ упозорава да би те промене повредиле систем поделе власти и владавине права.

Гласање о правосудним реформама очекује се у наредним недељама.

Иначе, пољски медији констатовали су иронију у чињеници да је књигу о мачкама коју Качињски чита објавио немачко-швајцарски издавач Рингијер Аксел Шпрингер који је у великој мери присутан на пољском медијском тржишту.

Качињски позива на закон који би ограничио страно власништво над медијима тврдећи да снажно присуство страних медијских власника шкоди националним интересима Пољске.

Новости

 

Тагови: ; ; ; ;