Хрватски Институт «Руђер Бошковић» саопштио је да је у реци Сави измерена 100 пута већа количина антибиотика од дозвољене, што је опасно по здравље људи у Србији који пију воду махом из те реке.

Стручњаци Института признали су да је Сава у Хрватској и Србији највише загађена медицинским отпадом хрватске фармацеутске индустрије. Међутим, како потврђују, део токсина долази и из канализације кроз коју пролазе остаци људске и животињске хране пуне антибиотика.

У реку Саву у Србији и Хрватској испуштају се велике количине антибиотика, што директно утиче на страховит пораст бактерија у реци. Узорци отпадних вода насталих радом фармацеутске индустрије показали су 100 пута већу присутност антибиотика него у претходним годинама. Дозвољена количина је свега четири микрограма антибиотика по литру воде, навели су у Институту «Руђер Бошковић».

Стручњаци у Србији кажу да је веома опасно да тај проблем ескалира и да надлежни морају да предузму кораке како би се реке додатно пречистиле.

Министар заштите животне средине Горан Триван истиче да знатно повећана концентрација антибиотика коју су Хрвати измерили у Сави може представљати опасност и за Србију.

Ми смо, не само сада, него и претходних година налазили трагове антибиотика, то сами продукујемо и избацујемо у отпадне воде. То је питање и за лекаре и пољопривреду. Сава је само последица, а треба да се запитамо колико и како користимо антибиотике у медицини, колико их користимо у производњи хране, у гајењу стоке, рекао је Триван.

Уништава имунитет

Професор екологије Божо Далмација каже да путем воде уносимо велике количине антибиотика, што је канцерогено и опасна по здравље.

То што се појављује у реци јесу остаци антибиотика које називамо ксенобиотици. Они су у Саву доспели из урина и фекалија људи који пију антибиотике и друге лекове, али и преко хране такође пуне антибиотицима. Како свакодневно пијемо такву воду, или једемо, на пример, поврће које се наводњава том водом, токсини се таложе, а проблем може да се јави тек после неколико година. Изузетно су токсични, а изазивају и мутације гена што може да изазове озбиљне и неизлечиве болести,  сматра Далмација.

Већа контрола воде

Он тврди и да наша Агенција за заштиту животне средине мора чешће да контролише биолошку и токсиколошку исправност воде за пиће и да набави најмодерније апарате за пречишћавање воде.

Неопходно је да сви надлежни схвате колико је ово опасно и да се предузме све што је могуће да се заштити здравље људи. Вода за пиће мора се пречишћавати најсавременијим машинама, што се највише у Београду и ради, али у осталим деловима Србије је проблем знатно већи јер нема довољно средстава за то — упозорава Далмација.

Инфектолог професор др Жарко Ранковић напомиње да ако пијемо воду препуну антибиотика и токсичних једињења, можемо постати имуни на те медикаменте, што је изузетно лоше јер се њима лече озбиљне бактеријске инфекције.

Када у организам унесете овако загађену воду, нећете осетити уобичајене симптоме тровања попут дијареје, повраћања или болова у стомаку. Цео организам слаби и брже га нападају инфекције и хроничне болести. Вода мора да се добро прочисти и само таква користи у исхрани и наводњавању, објашњава др Ранковић.

У Агенцији за заштиту животне средине кажу да се национални мониторинг за испитивање загађености река, који је Влада Србије усвојила, обавља једном недељно.

Наредна провера што се Саве тиче биће обављена данас или у понедељак, када ће бити спроведено и ново мерење на овој реци. Тренутно стање воде за пиће сасвим је задовољавајуће, објашњавају у Агенцији.

Новости

Тагови: ; ; ; ;