Са регионалног форума о повратку расељених на Косово, који је одржан у Подогорици, послата је врло јасна порука да се, ни након 18 година, не одустаје од решавања питања повратка. Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић поручује да не постоји бољи тренутак да се питање повратка реши трајно и квалитетно.

У Подгорици је у суботу почела четврта Регионална иницијатива на високом политичком нивоу за трајна решења повратка расељених на Косово, који је отворио косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.

На скупу учествују делегације владе у Приштини и влада Црне Горе, Србије и Македоније, као и представници ОЕБС-а и УНХЦР-а, који су изразили недвосмислену подршку у решавању кључних тачака — имовинска права, сигурност, дијалог и реинтеграција, лична документа и управљање подацима — како би се процес повратка решио у што скоријем периоду и на квалитетан начин, саопштило је косовско министарство за заједнице и повратак.

«Не постоји бољи тренутак од овог да питање повратка у трајном смислу решавамо на квалитетан начин. Чињеница да је Влада Косова по први пут у свој програм рада уврстила све оно што је Министарство за заједнице и повратак дало како препоруку, сада је то један званични документ, план рада Владе Косова у наредне четири године, говори нам у прилог томе», навео је Јевтић.

Према његовим речима, препорукама датим на конференцији, начињени су важни помаци у областима личних докумената, безбедности, али остаје пуно посла у области имовинских права, зато што је питање узурпиране имовине једна од већих препрека на путу повратка.

«Имплементацијом препоруке о имовинским питањима бићемо у прилици да и ово питање решимо на квалитетан начин», истакао је Јевтић.

Јевтић је на форуму рекао и да повратак не подразумева само изградњу или обнову кућа, већ је важно да се повратницима реше основна питања да би имали нормалан живот и да би на Косову опстали.

«Управо у том смислу желимо да заједничким снагама решимо све ове проблеме. Оно што ће бити посебан фокус у наредном периоду, већ колико од сутра јесте да што пре применимо усвојене закључке и препоруке и применимо их, јер ћемо једино тако успети да стварамо предуслове за повратак расељених», истакао је Јевтић.

Јевтић је напоменуо да ће број оних који желе да се врате на Косово, зависити од самог процеса повратка оних који се данас враћају.

«Уколико је тај процес позитиван имаћемо и позитивни тренд у смислу броја оних који желе да се врате на Косово. Посебно желим да истакнем решавање питања безбедности и узурпиране имовине. Они који желе да се интегришу у срединама у којима се налазе добиће прилику за тако нешто. Увек остављамо простора за то да интеграцијом у локалне средине неће изгубити право да се врате на Косово», рекао је Јевтић.

Током форума на високом нивоу је предочено да ће Министарство за заједнице и повратак са својим партнерима радити на изради Закона о расељеним лицима, који треба да заштити права свима онима који су расељени да, у дугорочном смислу, право на повратак не изгубе.

Форум у Подгорици је четврта по реду Регионална иницијатива на високом политичком нивоу коју су организовали ОЕБС и УНХЦР мисија на Косову.

Тагови: ;