У Министарству рударства и енергетике одржан је први састанак заједничке Радне групе за имплементацију Пројекта „Јадар“.

Пројекат је посвећен отварању рудника литијума и бората на истоименој локацији крај Лознице.

Влада Србије и компанија „Рио Тинто“ потписале су крајем јула ове године Меморандум о разумевању у вези с имплементацијом Пројекта „Јадар“, а та компанија је досад уложила више од 90 милиона долара, саопштило је ресорно министарство.

Радној групи председава министар рударства и енергетике Александар Антић, а она ће координирати рад свих органа и институција ангажованих на том пројекту, наводи се у саопштењу.

На тај начин омогућиће се ефикаснији развој Пројекта „Јадар“ кроз студијску фазу и процес добијања дозвола, у складу са законом.

Очекује се да ће Србија захваљујући налазишту литијума и бората моћи да генерише значајан део светске производње литијума.

„Циљ Радне групе је да омогући што ефикаснију имплементацију активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума и бората, што ће капитално утицати на развој Србије“, истакао је Антић.

Он је навео и да ће развој пројекта у задатим временским оквирима и његово спровођење учинити Србију у блиској будућности кључним прерађивачем два веома важна елемента — литијума и бора.

Према њиховим речима, ти елементи су битни за примену савремених технологија у различитим гранама привреде.

„На тај начин ћемо дати замајац расту српске економије“, истакао је Антић.

Састанку су присуствовали градоначелник Лознице Видоје Петровић и генерални директор компаније „Рио Сава експлорејшен“ Ричард Стори.

 

Извор: Б92

Тагови: ; ; ;