Број погинулих у нападу исламиста на џамију у граду Бир ел Абеду на Синају повећан је на 305. Египатски војни авиони погодили колону возила коришћених у нападу. Председник Ел Сиси наредио изградњу маузолеја у знак сећања на жртве.

«У нападу египатских војних авиона уништена су возила коришћена у нападу на џамију Ел Раудах , а особе које су се налазиле у њима су убијене», саопштила је eгипатска војска, преноси АП.

Возила су се налазила у близини места јучерашњег напада на џамију Ел Раудах у граду Бир eл Абeд, најкрвавијег који су извели исламисти у модерној историји Египта.

Број погинулих у нападу исламиста на џамију у граду Бир ал Абд на Синају повећан је на 305, саопштило је египатско тужилаштво.

Међу погинулима је 27 деце, а 128 људи је повређено, изјавио је главни египатски тужилац Набил Садек, пренео је АП.

Према његовим речима, напад је извршило 25 до 30 исламиста који су дошли у Бир ал Абд у теренским возилима.

Садек је рекао да су се екстремисти налазили ипред главног улаза у џамију и поред 12 прозора пре него што су отворили ватру на вернике у џамији.

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси наредио је изградњу маузолеја у знак сећања на 305 жртава екстремистичког напада на џамију на северу Синајског полуострва.

У саопштењу председника није наведено где би маузолеј био изграђен или ко ће га градити, преноси АП.

Џамију на северу Синаја у којој се догодио напад посећивали су Суфиси, следбеници једне од исламских школа.

Милиони Египћана практикују ритуале суфизма, попут читања поезије, играња и певања, верујући да их то приближава богу.

За сада ниједна група није преузела одговорност за напад, али је Исламска држава обећала да ће на Синају и Египту истребити Суфисе, припаднике мистичног покрета у оквиру ислама на које екстремисти гледају као на јеретике, наводи АП.

 

РТС/Танјуг

Тагови: ; ; ;