У наставку суђења оптуженима за покушај тероризма и државног удара на дан парламентарних избора 16. октобра прошле године, сведок сарадник Саша Синђелић одговарајући на питања одбране у Вишем суду у Подгорици, описао је околности под којима је тестиран на полиграфу у Москви, новцу који му је Еди (Едуард Шишмаков) дао, шифрованим порукама које је са њим размењивао, «одбрани» Русије…

 

Синђелић је рекао, одговарајући на нова питања одбране, да пре него што се предао полицији, када је почело хапшење по Црној Гори, почео је да уништава мобилне телефоне, картице…

Поновио је да је од прикупљеног новца купована опрема, а трошен је и за путовања Србијом због састанака.

На питање адвоката да ли су му пре полиграфског испитивања дали било какав лек, Синђелић је одговорио:

— Питали су ме пре испитивања да ли сам користио неке лекове, можда неки седатив, ја сам рекао да нисам јер то не користим. Зашто би они мени дали лекове када сам ја здрав човек — рекао је сведок сарадник.

Адвокат је питао на шта је мислио када је казао да је полиграфско испитивање рутинско када није никад раније био на њему и када је тестирање трајало преко четири сата?

— Ја сам тако доживљавао, као што сам сада овде рутински. Не баш у пуном смислу те речи, већ једноставно то је мој доживљај — казао је Синђелић, на шта је адвокат прокоментарисао да полиграфска тестирања обично трају више од 20 минута, да би потом главни специјани тужилац Миливоје Катнић добацио да су «то Руси», на шта је реаговао оптужени Милан Кнежевић.

«Шта он стално напада Русију и Русе и шта има против њих», прокоментарисао је Кнежевић, на шта му је Синђелић добацио: «Немој ти, молим те, да браниш Русију више.

То је подигло тензије у судници па је судија Сузана Мугоша дала паузу, да би се касније процесно јавио Кнежевић:

«Желео бих да укажем на кршење ЗКП-а. Сведок сарадник се мени обратио и казао «немој ти мени да браниш Русију молим те». Колико ја знам ви сте мене избацивали из суднице када год бих се ја обратио њему. Желим, не да га упозорите, него да га казните због обраћања мени када ја нисам полемисао са њим. Такође желим да упозорите СДТ да не добацује. Он је изрекао монструозну квалификацију на рачун Русије. Ја сам такође прекшрио ЗКП и добацио Катнићу након што је он то први урадио.

«Нећу трпети никакве квалификације на рачун Русије и сваки пут ћу да одреагујем. Нисам се сведоку сараднику ниједном обратио, а он мени јесте. Водим се начелом Томаса Мана, са господом господски, са олошем олошки» , поручио је Кнежевић.

АВИОН

Сведок сарадник изјавио је да је у Подгорицу стигао из Београда авионом државе Црне Горе, али да не зна који је био авио-превозник. Рекао је и то да су га на аеродрому сачекали специјалци и да му је потом одређен притвор.

Новости