Абељард Тахири каже да су наводи бившег судије Еулекса Малкома Симонса о корупцију у оквиру Еулекса поткопали имиџ и мисију ове институције, и тврди да Еулекс од јуна 2018. више неће бити део косовског правосудног система.

«Улазимо у фазу транзиције. То значи пренос свих предмета који имају суд или тужилаштво. Ова фаза значи да мисија Еулекса све у вези са косовским институцијама пребацује на правосудне институције», објавио је приштински портал «Лајми» јучерашњу изјаву Тахирија, преноси «Кос сев».

Тахири сматра да је ова мисија помогла владавини закона на Косову.

«Упркос оптужбама за корупцију у овој мисији, било је људи који су били ангажовани у јачању владавине права на Косову,» закључио је он за телевизију 21.

Мисија Еулекса саопштила је прошле недеље да је Малколм Симонс, судија те мисије који је поднео оставку, током протекле године био предмет више независних истрага у којима се наводе озбиљне оптужбе против њега, као и да се води истрага о наводима које је он изнео.

«Ове истраге спроводи тим који је основан и налази се у Бриселу, и којем председава бивши судија Европског суда правде. Ови наводи су у разним фазама истраге, а неки од њих прослеђени су Дисциплинском одбору и тренутно чекају његову одлуку. Остали су у току», наводи се у саопштењу Еулекса поводом навода у медијима.

У саопштењу се истиче и да ЕУ и Еулекс спроводе политику нулте толеранције према «непримереном понашању и погрешним поступањима», и сви чланови Мисије су сходно томе одговорни за своје поступке.

 

Танјуг

Тагови: ; ;