Савез Црногораца Косова и Метохије поводом заказане расправе у приштинском парламенту о извештају Комисије за демаркацију и најаве премијера Рамуша Харадинаја да ће споразум са Црном Гори пасти, обавестио је јавност да за косовскометохијске Црногорце не постоји никаква граница између Косова и Црне Горе, већ се ради само о административном прелазом.

— Црна Гора која је у савез са Србијом ушла са Метохијом у свом саставу, не граничи се са Косовом већ са Србијом. Косметске Црногорце не обавезују привремене и променљиве одлуке тренутне антицрногорске власти у Подгорици. Посебно смо згрожени и забринути ратном најавом Албина Куртија, лидера «Самоопредељења» — саопштили су из Савеза на челу са директором Вучином Поповићем. — Ми смо највеће жртве рата 1999. године, јер у црногорској Метохији нема више ниједног Црногорца од њих 30.000 који су се тако изјашњавали. Све их је протерао Рамуш Харадинај са својом ОВК, а да не говоримо колико је поклао, побио и колико њихових гробаља прекопао.

Савез Црногораца на КиМ позива црногорску владу да исправи грешку и повуче одлуку о признавању једнострано донете одлуке о отцепљењу Косова и Метохије од Србије.

Ако могу Суринам и Гвинеја Бисао, може и Црна Гора. Много је Црна Гора ближа Србији од те две државе. Сматрамо и сматраћемо увек Косово и Метохију саставним делом Србије, не одричући се у исто вријеме црногорске Метохије — поручено је у саопштењу.

Питање демаркације граничне линије Црне Горе и јужне српске покрајине, Косова, за званичну Подгорицу је завршена прича, упркос томе што премијер приштинске владе Харадинај сматра да као једино решење остаје међународна арбитража.

«РАТ»
Функционер «Самоопредељења» са Косова Албин Курти запретио је ратом Црној Гори, због споразума о граници.

— Лично сам против рата са Црном Гором, али ратови почињу тамо где постоји проблем са границом — поручио је Курти.

НЕДОСТАЈЕ
ПО мишљењу Харадинаја, «Косово» је остало «кратко» за 8.229 хектара, јер је Црна Гора «ушла» 40 километара. Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић саопштио је да се Црна Гора на ово питање више неће враћати, јер се ради о «старој граници унутар Југославије која никада није довођена у питање».

 

Новости
Аутор: В. КАДИЋ

Тагови: ; ; ;