Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је данас да је Британији остало још само 10 дана да испуни обавезе у све три области које се тичу разлаза са ЕУ, ако Лондон жели да почне преговоре о прелазном периоду након „брегзита” и о будућим односима.

„Морамо видети напредак Британије у року од 10 дана по свим питањима укључујући и питање Ирске“, написао је Туск синоћ на Твитеру, након састанка с британском премијерком Терезом Меј у Бриселу, преноси Ројтерс.

Туск је додао да је „довољан напредак у преговорима о ’брегзиту‘ на састанку у децембру могућ, али и даље је огроман изазов“.

Неименовани званичник ЕУ рекао је да се Мејова, током једносатног разговора са Туском, сложила да је 4. децембар „апсолутни крајњи рок“ како би се омогућило да преговарач ЕУ за „брегзит“ Мишел Барније препоручи прелазак на следећу фазу, која се односи на трговину и будуће односе ЕУ и Британије.

Исти званичник је навео да је Туск упозорио Мејову да ће, уколико Британија не постигне напредак у наредних 10 дана, то онемогућити даље помаке у преговорима о разлазу.

Тај званичник је такође рекао да је и даље споран начин на који ће ирска граница са Северном Ирском функционисати након иступања Британије из ЕУ у марту 2019.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;