Хашки суд је у пресуди Ратку Младићу амнестирао Слободана Милошевића и Београд од одговорности за рат у Босни и Херцеговини, тихо, не објављујући то на велика звона, пише Јутарњи лист.

Милошевић је имао неке везе с Караџићем и Младићем, али према мишљењу Хага недовољно јаке да би се сматрало да је члан удруженог злочиначког подухвата у склопу ког су почињени злочини у Босни и Херцеговини, пише загребачки дневник.

Иако је Младић оптужен да је злочине починио заједно с Милошевићем и његовим београдским сарадницима, судије су у среду, читајући сажетак пресуде, избацили лидера Србије и Југославије Слободана Милошевића.

У самој пресуди наводи се да судије нису нашле доказе да би Слободан Милошевић или неко од његових београдских колега био саучесник удруженог злочиначког подухвата од 1991. до краја 1995. године с циљем протеривања Хрвата и Бошњака, тадашњих Муслимана, с великих делова БиХ на којима су Срби хтели своју етнички хомогену државу, пише Јутарњи лист.

Необично је да је та врло важна чињеница сакривена у фусноти број 15357 на дну 2090. странице хашке пресуде Младићу:

“Судско веће налази да је више особа учествовало у удруженом злочиначком подухвату, укључујући Радована Караџића, Момчила Крајишника, Биљану Плавшић, Николу Кољевића, Богдана Суботића, Момчила Мандића и Мићу Станишића».

Уз то иде фуснота, на дну странице малим словима:

«Докази које је примило судско веће нису показали да су Слободан Милошевић, Јовица Станишић, Франко Симатовић, Жељко Ражнатовић или Војислав Шешељ учествовали у реализацији заједничког криминалног циља”, наводи Јутарњи лист.

Новости

Тагови: ; ; ;