Расна неједнакост у послератној Америци и активизам за грађанска права преовлађују као теме у Холивуду ове сезоне.

 

Храбра кинематографија и глумци са холивудске А листе омогућавају редитељима попут Кетрин Бигелоу, Џорџа Клунија и Дена Гилроја да просветле публику када је реч о историји расне неправде у Америци, али уједно и започну разговор о расним тензијама, које су присутне и данас.

Драма «Детроит», коју је режирала добитница Оскара Кетрин Бигелоу, заснована је на немирима 1967. године, који су потпуно поцепали истоимени амерички град.

«Ти немири, то је био бес који се повећавао и онда је кулминирао 1967.»

Велики амерички градови као што је Детроит, постали су места на којима су се незадовољни Афроамериканци борили за своја права, суочавајући се са незапосленошћу и расном дискриминацијом у важним областима, као што су становање и образовање. Бигелоу се усредсређује на низ догађаја једне ноћи, за време немира, који су довели до бруталног понашања полиције према групи недужних Афроамериканаца.

 

Полицајци су покушали да окриве чувара афроамеричког поријекла, који је присуствовао догађајима и хотелу и покушао да интервенише како би смирио ситуацију. Џон Бојега тумачи истиниту личност, чувара Мелвина Дисмјукса.

«Био је тихи анђео чувар тим момцима који су били тамо».

У филму «Детроит» комбинује се «sinema verite» приступ са напетом драмом. Убацивањем архивских снимака у драматичне секвенце, филм потпуно урања публику у немире, који представљају кључни моменат у системској расној неправди и репресији у Америци.

«Надам се да би филм можда могао да подстакне већи разговор», каже Кетрин Бигелоу.

Из црначких крајева, селимо се у преграђе у којем живе белци 1950-их, гдје је редитељ Џорџ Клуни сместио своју мрачну сатиру «Suburbicion». Као и Бигелоу, Клуни користи расне тензије из стварног живота као контрапункт својој причи о мистериозним убиствима у поптуно белачком предграђу у Пенсилванији, под називом Левитаун.

Корумпирани чиновник, којег тумачи Мет Дејмон, успева да сакрије своја убиства док локална заједница усмерава своју пажњу и огорчење на Мајерсе, прву афроамеричку породицу која се доселила у Левитаун. Клуни истиче да у вријеме снимања филма председник Доналд Трамп још није био изабаран на тај положај, а нису се догодили ни инциденти у Шарлотсвилу, повезани са расном нетолеранцијом.

«Било је то у сред кампање и изгледало је да је забавно разговарати о томе и подсетити људе да то нису нове теме», каже редитељ Клуни.

У филму «Roman Ј. Israel Еsq.», редитељ Ден Гилрој је направио драму, чија је мета институционализовани расизам у оквиру корумпираног правосудног система. Прича се дешава у данашњем Лос Анђелесу и прати Романа, друштвено неприлагођеног адвоката.

 

Роман, кога игра добитник Оскара Дензел Вашингтон, суочава се са преопртерећеним правосудним системом, који непропорционално утиче на Афроамериканце.

Редитељ Ден Гилрој тврди да та прича, као и лик Романа, подсећају на политички активизам 1960-их и 1970-их.

«Прича ме је заинтересовала на једном веома савеременом нивоу. Постоје ствари које се тренутно дешавају легално, уставно, на националном и међународном нивоу, због које је прича доспела у фокус».

Упркос својим различитим методологијама, сва три филма се баве расним тензијама, али и могућностима за расно помирење и толеранцију.

 

 

ртрс

Тагови: ;