Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија неће прихватити мењање формата дијалога Београда и Приштине и укључивање САД у тај процес.

Дачић је рекао у гостовању на телевизији Прва да су представници САД увек били присутни током дијалога Београда и Приштине, али су да су били «иза сцене» и додао да не разуме зашто би се у дијалог укључивала «само једна страна».

Коментаришући медијске наводе да би некадашња америчка државна секретарка Кондолиза Рајс могла да постане специјални изасланик за Балкан, он је рекао да не зна да она има такве амбиције.

Дачић је оценио да ако је представник Стејт департмента Брајан Хојт Ји «77 помоћник заменика, онда је Кондолиза Рајс 78».

«Пензија је пензија. Нама треба Трамп, нама треба Тилерсон, нама треба потпредседник САД, нова администрација. Стара администрација не жели да реши проблем него да легализује оно што су урадили на Балкану», рекао је он.

Шеф српске дипломатије је оценио је да су наводи приштинских власти да је 115 земаља признало Косово «велика количина лажи».

«Они имају неки свој списак земаља које су признале независност Косова, на којем је 114 земаља, а са Мадагаскаром 115. На том списку имате два ентитета који нису чланице УН, као и три земље које су повукле признање Косова — Сао Томе и Принципе, Суринам и Гвинеја Бисао», навео је Дачић.

Приштинске власти објавиле су у недељу да је Мадагаскар признао независност Косова, а Дачић је тада рекао да ће Србија то проверити и додао да «борба још траје».

Тагови: ; ; ;