У четири општине у Црној Гори – на Цетињу, у Мојковцу, Петњици и Тузима у недељу су одржани избори, које су обележили никад веће нерегуларности у режији ДПС-а.

 

Тако извештај са избора на Цетињу безмало личи као рапорт са ратишта, јер су пребројавани теже и лакше повређени, бејзбол палице су радиле на сваком чошку, а сузавац био редовна појава. Дуг је списак притисака и уцена којима су бирачи били изложени од стране партије Мила Ђукановића.

Опозиција је, такође, указала на масовну појаву куповине личних карата, али је реакција полиције и тужилаштва на те незаконите појаве била благонаклона.

 

Посебан је куриозитет да су припадници САЈ-а опколили просторије Општинске изборне комисије на Цетињу када је почело „пребројавање“ гласова.

Упркос свему томе, ДПС није успео да оствари зацртани план – апсолутну победу на Цетињу пошто има 16 мандата, Демократе и УРА по 5, СДП 3, СД и Стара гарда по 2 мандата мандата.

За власт је потребно 17 мандата, тако да ће за формирање нове власти на Цетињу пресудна бити два гласа СД-а.

Сличан репертоар уцена и притисака ДПС је поновио у Мојковцу, где су за куповину личних гласова ангажовали и велики број припадника криминалних структура.

Због бројних неправилности носилац изборне листе ДФ-а Никола Балтић казао је да чланови бирачких одбора из тог опозиционог савеза нису потписали записнике са бирачких места.

У „ратној“ атмосфери, ДПС је у Мојковцу отео апсолутну власт узевши 20 мандата, док Демократе имају пет, Демократски фронт четири, а СНП два мандата.

 

ДПС ни на изборима у Тузима није одустао од познатог репертоара уцена и притисака, али им то није помогло да дођу до апсолутне власти. Лидер Албанске алтернативе Ник Ђошољај казао је да ће та партија, због бројних нерегуларности, данас донети одлуку да ли ће признати резултате избора

Према тренутним подацима, ДПС у Тузима има 15 мандата,  Албанска алтернатива седам мандата, Бошњачка странка и Демократски савез по три мандата, Демократска унија Албанаца два, а СД и Демократе по један.

На изборима у Петњици излазност је била мања од 50 одсто, а ДПС је у таквим условима узела 20 мандата, Бошњачка странка 5, Социјалдемократе 4, СДП и БДЗ по један одборнички мандат.

 

 

ИН4С

Тагови: ;