Тужилаштво за ратне злочине обуставило је истрагу против бившег команданта 125. моторизоване бригаде генерала Драгана Живановића, покренуту 2014. године због наводних сумњи да је извршио ратни злочин на Косову и Метохији, сазнаје «Танјуг».

Истрага је обустављена јер нема доказа да је извршио кривично дело за које се теретио наредбом о спровођењу истраге, односно да је непредузимањем мера извршио ратни злочин у косовским селима Чушка, Пављан, Љубенић и Захаћ, 1999. године.

Због ратног злочина над Албанцима из ових села у току је поновљено суђење припадницима формације познате као «шакали» пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Прву првостепену пресуду у том случају, којом је девет оптужених било осуђено на укупно 106 година затвора, Апелациони суд укинуо и наложио да се суђење понови.

Оптужени се сада бране са слободе.

Наредбом о спровођењу истраге генерал Живановић се теретио да је знао да ће припадници јединице 177. Војно-територијалног одреда Пећ, извршавајући наредбу и борбене задатке његове команде за претрес и чишћење од албанских терориста села Љубенић, Пављан, Чушка и Захаћ, напасти цивилно становништво албанске националности, вршити убиства цивила, тешка телесна повређивања, расељавање и уништавање имовине у великим размерама.

Генерал је био надређен Топлици Миладиновићу, Милојку Николићу и Дејану Булатовићу који су првостепеном пресудом у предмету «Чушка» осуђени на максималне затворске казне од 20 година за ратне злочине на територији пећке општине.

Милојко Николић је летос преминуо у Београду, а Булатовићу је због лошег здравља суђење раздвојено.

У поменутим селима извршена су масовна убиства наочиглед присутних жена и деце. Најмлађа жртва имала је 19, а најстарија 87 година.

Тагови: ;