Канонски непризната Македонска православна црква затражила је од Бугарске православне цркве да је призна као «црква-мајка», пренела је бугарска агенција БТА.

Бугарска православна црква саопштила је да ће помоћи МПЦ да стекне канонски статус.

У саопштењу синода наводи се да бугарска патријаршија, «свесна своје свете дужности, предузима све неопходне кораке да сарађује и помогне МПЦ да код помесних православних цркава успостави канонски статус».

Ту одлуку је прочитао главни секретар Светог синода БПЦ, који је одбио да даље коментарише и да одговара на питања новинара.

Свети синод БПЦ је, такође, одлучио да именује комисију састављену од осам митрополита, који ће бити задужени за преговоре о статусу МПЦ.

МПЦ је до 1967. године била аутономна црква у саставу Српске православне цркве, да би тада донела једнострану одлуку о аутокефалности, коју није признала ниједна канонска православна црква.

Бугарски партијарх Неофит изјавио је тим поводом да БПЦ мора прихватити «пружену руку Македоније».

«То је најмање што можемо да учинимо, јер они су наша браћа», рекао је патријарх Неофит.

Македонски премијер Зоран Заев поздравио је одлуку БПЦ, оценивши је «крајње позитивном».

«Као православни верник, срећан сам, али понављам да је Македонија световна држава. Не мешамо се у црквена питања. Ипак, то је веома позитиван корак и ја га поздрављам», рекао је Заев, пренела је БТА.

Ројтерс оцењује да одлука БПЦ представља корак ка признању МПЦ, што одражава укупно отопљавање односа између Софије и Скопља.

Британска агенција констатује да тај корак веворатно неће поздравити друге православне цркве, попут српске и грчке, као ни руска црква.

БПЦ би, међутим, могла унилатерално да призна МПЦ, што би свакако обрадовало бугарске националисте, додаје Ројтерс.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;