НА месном гробљу у Дренови изнад Прњавора сахрањен је Јосип Мачинковић, бивши припадник Војске Републике Српске, који је идентификован после 22 године од смрти на озренској коти Подцјелово, у општини Завидовићи (ФБиХ), а кога су свирепо убили муџахедини и припадници тзв. Армије БиХ.

фото: Новости

«Новости» откривају да је овај тада 21-годишњи припадник ВРС, иначе хрватске националности, жив доспео у руке крвника. Наши извори говоре да је Мачинковић, после бруталног мучења, заклан, да му је камом пресечен гркљан, а потом је упуцан са два хица у главу.

— То је потврдио и налаз патолога вештака Жељка Карана. Заробљеном српском борцу гркљан је пресечен сечивом, а глава му је делом разнесена са два метка, испаљена из непосредне близине — каже, за «Новости», Горан Крчмар, начелник Одељења за тражење несталих.

Необележено губилиште откривено је у марту ове године, а тачну локацију српској страни дојавили су Бошњаци.

— Годинама сам човек без сна, а тај ужасан призор не само да не ишчезава, него све више притиска. Олакшао сам своју душу, а он, јадник, нека почива у миру — образложио је свој поступак сведок Бошњак.

Овом сведоку, срећом, у неизбрисивом сећању је остало да је Мачинковић, пре 22 године, покопан на 25. кораку од места где је заклан.

— Ту, на озренској греди Подцјелово — Стјепански Поток, пронађен је 7. маја. Откопан је с ногама везаним жицом — потврдио је Крчмар, за «Новости».

Злосрећни Јосип је био једно од тринаесторо деце Јуре и Марице Мачинковић. Његов идентитет је утврђен на основу ДНК анализе, а ових дана идентитет су потврдили и чланови породице. Сахранили су га у родној Дренови, у присуству многобројних комшија и сабораца.

Мачинковић је заробљен 27. маја 1995. године, а са њим је тих дана нестало више од 50 припадника Прњаворске лаке бригаде, бранилаца коридора Озрен — Возућа, као најстаријег грудобрана Српске. Муџахедини и припадници тзв. Армије БиХ нису имали милости ни према рањенима, ни према заробљенима, па се нико од њих педесетак није вратио жив, а многи се и данас воде као нестали. Међутим, за разлику од Бошњака којима је савест проговорила, судије и даље деле (не)правду.

— За многобројне злочине муџахедина главнокомандујући тзв. АБиХ Расим Делић добио је срамне три године затвора?! А Ратко Младић, главнокомандујући ВРС, који је Србе бранио од тих главосеча, такође у хашком процесу, управо је добио доживотну робију — не крије огорчење Горан Крчмар.

КРВАВИ ЛАНЧИЋ
Одмах по ексхумацији, на врату Јосипа Мачинковића уочен је златни ланчић.

— Био је сав крвав, па се нико од нас није усудио да га узме себи, бојећи се да је такво злато проклето — објаснио је сведок Бошњак.

 

Аутор: Н. ЂУРИЋ, Извор: Вечерње новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;