Више десетина хиљада Румуна окупило се јуче у Букурешту и десетак других градова на протесту против веома критикованог плана владајуће Социјалдемократске партије (СДП) о реформи правосуђа.

Фото Танјуг,AP Photo

Како преноси Ројтерс, процењује се да је око 30.000 људи марширало до парламента у румунској престоници, док је око 20.000 особа учествовало на скуповима у око 70 градова.

АП је пренео да се хиљаде људи окупило у Букурешту на протесту против планираних измена правосудног система за које тврде да ће омогућити да корупција на виском нивоу прође некажњено и против пореске реформе за коју упозоравају да би могла да доведе до смањења плата.

Демонстранти су називали владајућу Социјалдемократску партију «црвеном кугом».

Учесници протеста узвикивали су и «правда, не корупција» и «оставка», а носили су и плакате са написом «Све за правду», пренела је румунска агенција Ађер прес.

Ројтерс додаје да је хиљаде демонстраната испред седишта владе узвикивало «лопови, лопови».

Демонстранти се противе и закону који ће пребацити издвајања за социјалну заштиту на терет запослених.

Последњих недеља Румуни су протестовали против владине одлуке да издвајања за социјалну заштиту пребаци на терет запослених, као и против планова о реформи правосудног система.

Румунска левичарска влада је 8. новембра хитним декретом усвојила непопуларну меру којом се трошкови плаћања доприноса за социјално осигурање пребацују на раднике, што је до сада била обавеза послодаваца.

Новости

Тагови: ; ; ; ; ;