Потписивањем Меморандума о сарадњи Горске служба спасавања Републике Српске са Српско-руским хуманитарним центром из Ниша договорено је да ће стручњаци из Русије обучавати спасиоце из Српске у различитим сферама попут брзог реаговања на планинама, пожарима и природним непогодама.

 

Горска служба спасавања Републике Српске ускоро ће са колегама из Српско-руског хуманитарног центра провести вежбе спасавања и алпско-планинарског претраживања.

Обуку ће спроводити стручњаци са вишегодишњим искуством у Русији.

 

«Планирамо у наредном периоду да направимо тренажни центар на Јахорини у Горској служби спасавања Републике Српске, станица Јахорина», каже Ненад Иконић начелник Горске службе спасавња Републике Српске.

Српско-руски хуманитрарни центар из Ниша спреман је да спасилачким екипама из Српске, али и професионалцима, понуди обуку у њиховом седишту.

Прва обука је на полигонима тзв. стазе спаса.

«Обука подразумева увежбавање у спасавању на планинама, градским условима са улица и из рушевина, природних и вештачких пећина, на води и под водом и пожарима, појашњава Олег Ганијев заменик директора Српско-руског хуманитарног центра Ниш.

О обуци ватрогасаца договорена је сарадња и са општином Фоча чија је Територијална јединица у последње време обновила опрему.

Обука је предвиђена на пролеће.

Постоје сви предуслови да они раде све послове које до сада нису радили. Ватрогасна јединица није ту да гаси само пожар него да учествује у свим ванредним ситуацијама, истиче начелник Фоче, Радисав Машић.

Из Српско-руског хуманитарног центра у Нишу најавили су да ће ускоро добити нову опрему за тренирање вастогасаца.

 

 

РТРС

Тагови: