Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће се амбасадор Србије у Украјини Раде Булатовић ускоро вратити у ту земљу, највероватније следеће недеље, и поручио да ни после 14 месеци неће примити на разговор украјинског амбасадора у Београду Олександра Александровича.

 

Дачић је позвао је на консултације Булатовића 8. новембра, поводом актуелних питања односа са Украјином.

 

«Ми треба да развијемо добре односе са Украјином, али овакав он (Олександар Александрович) доприноси заоштравању односа и ја ћу о томе разговарати са украјинским министром Климкином за две недеље у Бечу», рекао је Дачић је за Радио-телевизију Србије (РТС).

Дачић је изразио и уверење да Косово неће постати чланица Уједињених нација и додао да је важно да се утврди тачан број држава које су признале његову независност, како би се зауставила Приштина која манипулацијом бројевима покушава да подстакне нова признања.

 

Он је рекао да се на списку земаља које су признале независност налазе земље које нису чланице УН, попут Кукових острва, и да постоје непристојне понуде и велике уцене земаља које одлуче да повуку признање.

«Они кажу да ће добити столицу у Уједињеним нацијама, ево ја ћу да употребим народни израз мало сутра ће добити», поручио је Дачић и додао да власти у Приштини заборављају чињеницу да питање независности није решено.

Упитан да ли се иза свеобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, чијим би потписивањем требало да се заврши дијалог у Бриселу, крије чињеница да ће Србија морати да призна Косово, Дачић је казао да «то нико не зна».

«Као што сам Бог зна колико је држава признало Косово, или као што ни сам Бог не зна, исто тако он не зна шта свеобухватни споразм подразумева. То је измислио Штефан Филе када је био комесар за проширење. Ја сам га тад питао — шта то значи, а он је рекао да то нико не зна. Немојте да ми бајемо о томе, то не значи ништа», казао је Дачић.

Министар унутрашњих послова рекао је и да има информације да ће Велика Британија уложити протест због његовог говора у Аргентини, али да нема разлога за протест против истине.

Он је рекао да је Велика Британија слала ратне бродове 10.000 клометара ка Фокландским острвима, а да не дозвољавају Србији да брани своје интересе.

«Ја ћу да наставим да причам и даље тако. Шта има они да протестују против истине, како их није срамота, они цепају део наше теротирије, а немају тај принцип када је реч о својим интересима, значи смо храбро — мора да се иде даље», казао је шеф српске дипломатије.

Тагови: