Свака промена формата у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и ангажовање САД, мора да буде подржана и од српских званичника, кажу у Бриселу.

«ЕУ је посредник у дијалогу Београда и Приштине. На двема странама је да се договоре о садржају, формату, брзини и агенди», изјавила је за Танјуг портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич.

Коцијанчич је поновила да ЕУ и САД «блиско сарађују» када је реч о Западном Балкану, што подразумева и процес дијалога Београда и Приштине.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да је Западни Балкан као један од приоритета ЕУ «део редовне комуникације између Брисела и Вашингтона».

На питање Танјуга да ли се у комуникацији Брисела и Вашингтона помињало веће учешће Америке, па и ангажман некадашње државне секретарке Кондолизе Рајс, како у региону, тако и у самом дијалогу Београда и Приштине, извори блиски канцеларији шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини кажу да су о «ангажману Кондолизе Рајс чули само из српских медија».

«За нас је ситуација јасна. Ми смо посредници у дијалогу, а дијалог је између Београда и Приштине, који заједно одлучују како ће се дијалог водити», кажу дипломатски извори у Бриселу.

У ЕУ наглашавају да оно о чему се разговара јесте нова фаза дијалога Београда и Приштине.

Портпаролка Европске комсије Маја Коцијанчич каже да се од председника и Београда и Приштине очекује да у наредним недељама и месецима наставе са конструктивним залагањем, какво је показано током претходних састанака у оквиру дијалога.

«Радимо на новој фази дијалога. У контакту смо са САД и са наше стране се ништа не мења», закључују дипломатски извори Танјуга у Бриселу.

 

Танјуг

Тагови: ; ;