Руска војска је морала је 25. новембра да подигне ловац Су-30 када је приметила ваздушне циљеве који су се приближавали руској граници, а који су касније идентификовани као амерички извиђачки авион, саопштила је прес-служба Јужног војног округа.


„Око 13 часова по московском времену руска средства контроле ваздушног простора изнад неутралних вода Црног мора приметила су ваздушни циљ који се великом брзином приближава државној граници Руске Федерације. Да би пресрео мету у ваздух је подигнут ловац Су-30 из састава дежурних јединица противваздушне одбране Јужног војног округа. Када се приближио, руски борац облетео је око ваздушног објекта и визуелно га идентификовао као амерички извиђачки авион П8А ’Посејдон‘“, наводи се у саопштењу Јужног војног округа.

Након што га је открио руски ловац, амерички извиђачки авион променио је своју путању и удаљио се од ваздушног простора Русије, истиче се у саопштењу.

После обављеног задатка, руски ловац успешно се вратио на аеродром базирања.

Раније је Си-Ен-Ен позивајући се на изјаву портпарола Пентагона Мишел Балданзу, јавио да је руски ловац Су-30 „небезбедно“ пресрео амерички противподморнички авион П-8А „Посејдон“ на небу изнад Црног мора.

Извор: Спутњик

Тагови: ; ; ;