Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Србе који живе у Србији, Републици Српској и трећим државама, а имају некретнине на подручју Федерације БиХ, да пријаве своја права над некретнинама у земљишно-књижним канцеларијама надлежних општинских судова одакле су пореклом.

 

Право да пријаве некретнине имају сви грађани чији су отац и мајка и друга родбина били власници некретнина на подручју Федерације БиХ (земља, шума, станови, куће, пословни простори, гараже…), наводи се у саопштењу.

 

Према његовим речима, у Републици Српској и у Федерацији БиХ спроводе се пројекти регистрације некретнина који се односе на усклађивање података о некретнинама између катастра и земљишне књиге тј. практично замена старих земљишњих књига са новим катастром.

Како наводи, општински судови преко својих Земљишно-књижних канцеларија објављују огласе у којима позивају власнике који имају некретнине у одређеним катастарским општинама да пријаве своја права на некретнине у року од 60 дана сматрајући да су сви упознати, али многи власници нису обавештени о потреби одазивања суду око потврде своје имовине.

У случају да се власници некретнина не јаве у року од 60 дана од објаве огласа постоји опасност да надлежни суд укњижи као власника државу или појединце који своје право на некретнину доказују путем одржаја-државине или путем лажних уговора о купопродаји.

Према Линти, посебно је угрожено подручје западне Крајине у Федерацији БиХ где су Срби већински власници имовине.

У питању су територије општина Бихаћ, Дрвар, Петровац, Гламоч, Грахово, Сански Мост, Босанска Крупа, Кључ, Купрес, Ливно, Доњи Вакух, Јајце и Бугојно са више од 8.000 квадратних километара на којима је 1991. године живело преко 120.000 Срба.

Линта упозорава да постоји опасност да читаво ово подручје, као и друга подручја у Федерацији БиХ, због необавештености и неодазивања власника Срба, може променити власништво, преношењем власничких права са Срба на општине, кантоне или Федерацију БиХ или појединце бошњачке и хрватске националности.

РТС

Тагови: ;