Хрватски премијер Андреј Пленковић се након сусрета са мађарским премијером Виктором Орбаном, обратио у Будимпешти новинарима, а на питање једног од њих — да ли је Хрватска у хибридном рату, шеф хрватске владе је узвратио питањем: «Јесте ли ви у Хрватској или у Београду».

«Сусрет са Орбаном је био прилика да разговарамо о свим заједничким темама Хрватске и Мађарске. Разговарали смо о мађарској мањини у Хрватској и хрватској у Мађарској, о саобраћајној повезаности две земље, да се мостови на Драви обнављају, о енергетској сарадњи, о саобраћајним коридорима. Мађарска и Хрватска важне су и у смислу трговинске размене, повећана је та размена, инвестиције су преко две милијарде евра», рекао је Пленковић новинарима.

 

Репортер српског сервиса регионалне телевизије Н1, који прати Самит 16+1 у Будимпешти, упитао је Пленковића са ким је Хрватска у хибридном рату.

«Јесте ли ви у Хрватској или у Београду?», гласио је одговор хрватског премијера.

Пленковић је ових дана у више наврата објавио да се против Хрватске води хибридни рат, а његов министар обране Дамир Крстичевић искористио је то као изговор да одбаци написе портала 24сата о томе да је плагирао свој рад на војној школи у САД.

Пленковић је, наиме, током недавног боравка у Бриселу рекао да «само наивни људи могу да мисле да Хрватска није део процеса хибридног медијског ратовања». Премијер је тада споменуо утицај на «бројне изборе и референдуме који су одржани у Европи».

Портал 24сата указује да се досад Пленковићев ХДЗ трудио да контролише медије или их барем стави на њихово место.

Сада, међутим, констатује портал, хрватски премијер ствара атмосферу ратног стања, ширећи страх и панику од некаквог хибридног деловања страних сила или центара моћи.

Тиме, како оцењује портал, ствара алиби за сваки свој пропуст, пере се од сваке критике, покрива неправилности, муљања и потенцијалне незаконитости.

«Оправдава скривање информација и затајивање истине. Јер у рату је дозвољено све. Па макар у хибридном. Заправо, хибридни рат је још прикладнији јер нико не разумије о чему се овде точно ради, па је стога лакше политички манипулисати», пише 24сата.

Портал подсећа да је случај Агрокора пример коиј е влада искористила као ситуацију ратног стања како би оправдала доношење посебног, неуставног закона, као и низ сумњивих одлука и контаката који су створени како би се тај концерн наводно спасио од Руса и Ивице Тодорића.

Према писању портала 24сата, таква психоза може се проширити и на друге теме и владине ресоре.

А да је Пленковић под психозом, пише портал, видело се и из његове данашње реакције на питање новинара Н1 телевизије.

Тако се, наводи се даље, у ратном стању дисквалификују новинари и одбацују питања. Шеф најутицајније опозиционе партије СДП у Хрватском сабору, Давор Бернардић рекао је да ако постоји доказ и ако премијер Андреј Пленковић тврди да је Хрватска у хибридном рату, очекује да се сазову највиша тела државе и да се прогласи да смо у рату.

«То је његова одговорност, мора да предузме све радње како би заштитио Хрватску», поручио је Бернардић.

Сматра да премијер мора сазове састанак на највишем нивоу, информише и представнике опозиционих странака и види шта може да се учини.

«Ако је Хрватска у рату, Пленковић мора да делује. Не може да стоји са стране и спинује по медијима», напоменуо је Бернардић.

Ја не могу судити је ли Хрватска у хибридном рату. Ако постоје индиције тајних служби и из других извора, па не би то Пленковић бубнуо безвезе, онда очекујем да сазове највиша тела државе и да се прогласи да смо у рату, да се у Хрватској прогласи ванредно стање. Остало је бежање и спиновање», закључио је Бернардић, преноси Индекс.

Тагови: