Кина ће се вероватно суочити са изазовима када покуша да спроведе пројекте у земљама централне и источне Европе које су у Европској унији, јер за њих не само да важе прописи ЕУ о заштити конкуренције, већ од блока добијају и значајна средства за финансирање инфрастуктурних пројеката, пише портал «Политико».

У тексту поводом самита 16 + 1 који се одржава у Будимпешти, бриселски портал наводи да су у оквиру кинеског програма «Један појас, један пут» убризгана финансијска средства у инфраструктурну, логистичку и транспортну мрежу «како би се кинеским производима омогућио лакши улазак на европско тржиште».

«Кина годинама промовише велике инвестиције и иницијативу 16 + 1 како би повећала свој утицај у земљама централне и источне Европе, али су ти њени напори у последње време упалили аламно звонце у Бриселу, нарочито због активности Пекинга на Балкану», наводи се у тексту.

Професор асистент са Универзитета у Будимпешти Тамаш Матураи каже за Политико да је Кина са пројектима успешнија на Западном Балкану — у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, «где средства ЕУ нису доступна, а прописи ЕУ нису примењиви».

Лидери земаља Западног Балкана су, додаје портал, «топло дочекали кинеске економске иницијативе, окренувши се изградњи пријатељских односа са Пекингом».

У Србији, која има највише користи од кинеских инвестиција у региону, Кина је купила фабрике и обезбедила финансијска средства за путеве, мостове, енергетске пројекте и железницу.

Кључни пројекат Кине у овом региону је планирана изградња брзе железнице Београд-Будимпешта, а радови на српској деоници би требало да почну ове недеље.

Модернизација пруге ће, како се додаје, омогућити кинеској роби, која долази из лука у Грчкој да брзо, преко Србије, уђу у ЕУ.

«ЕУ поздравља инвестицију — било домаћу или страну — све док је у складу са законом ЕУ», изјавио је шеф делегације ЕУ у Кини у фебруару поводом тог пројекта, подсећа портал.

Истовремено, Политико оцењује да «колико год да је Пекинг планирао да 16 земаља централне и источне Европе буду кохезиони ентитет који ће радити заједно на имплементацији заједничких пројеката, те државе у пракси имају различите приоритете и послују по различитим правним режимима» и додаје да су државе чланице ЕУ, а које су део те иницијативе, мање отворене за кинеске инвестиције.

Кинески званичници процењују да је Кина инвестирала више од осам милијарди долара у регион централне и источне Европе, са којим је прошлогодишња билатерална трговина била за 11 одсто већа него 2011. године.

Tanjug

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;