Премијер Мађарске Виктор Орбан оценио је  да је модернизација пруге Београд-Будимпешта један од најважнијих пројеката, који се спроводи у склопу иницијативе «Један појас, један пут», од стратешке важности за нови «Пут свиле».

Орбан је, на конференцији за новинаре по завршетку 6. Самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе, рекао да развој кинеске економије нуди бројне прилике за овај регион.

Према његовим речима, у будућности ће сарадња са Кином још више расти, посебно у области технологија и финансија.

У региону, како је додао, констатовано је да постоји огроман потенцијал за напредак.

С тим у вези је подсетио да се медју 16 земаља централне и источне Европе, који учествују у сарадњи са Кином, налази 11 чланица ЕУ, као и пет кандидата за чланство.

«Кључно је да чланице ЕУ и кандидати буду у могућности да развијају инвестиционе пројекте оријентисани ка будућности, који треба да подигну овај регион», истакао је Орбан.

Он је казао да је неопходно, да би се регион развио, да добије потребну технолошку и финансијску помоћ извани, јер у Европи нема тих ресурса.

Рекао је да земље централне и источне Европе поздрављају што је Кина део новог светског поретка.

Указао је да је на састанку разговарано о бројним пројектима, а водећи је свакако, како је подвукао, модернизација пруге Београд-Будимпешта.

Орбан је казао да премијер Бугарске Бојко Борисов преузима организацију идућег самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе.

Оценио је да је сјајна одлука да Бугарска буде идући домаћин, јер у Борисову на челу домаћина стоји један од најискуснијих премијера региона.

Током самита шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе потписан је комерцијални уговора о пројектовању и изградњи аутопута Е-763, деоница Прељина-Пожега, између Србије, Путева Србије и кинеске компаније ЦЦЦЦ (China Communications Construction Company Ltd).

Такође, потписан је и Протокол између Генералне управе за контролу квалитета, инспекцију и карантин Кине и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС о инспекцији, карантину и ветеринарским санитарним захтевима за извоз говеђег меса из Србије у Кину.

 FOTO TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE — MILETA MIRCETIC

На маргинама Самита током дана потписују се Уговор о изградњи топлодалековода, пројекат Обреновац-Нови Београд, између Града Београда ЈП «Београдске електране» и извођача радова, компаније Power Construction Corporation of China, као и Пројекат за обраду и одлагање градских отпадних вода из централних делова Београда, између Града Београда и China Machinery Engineering Corporation.

НПМ

 

Тагови: ; ; ;