Влада Украјине требало би да настави са социјалним исплатама за становнике Донбаса, изјавила је америчка амбасадорка у Украјини Мари Јовановић на брифингу.

«Влада би требало да поједностави процес издавања пензије и обнови исплате. Ово укључује расељена лица и људе који живе на територијима које нису под контролом владе. Та стредства су зарадили током деценија свог рада..», рекла је Јовановић.

Она је позвала владу да обезбеди становање интерно расељеним лицима.

«Влада такође треба да обезбеди адекватно финансирање и политичку подршку», рекла је амбасадорка.

Истовремено, Јовановићева је указала на недопустиву бирократију са формулацијом социјалне помоћи привремено расељеним лицима.

«Регистрација расељених лица, која је потребна Украјинцима да би добили пензију, је дискриминаторска и у супротности са западним вредностима, којима тежи Украјина», рекла је амбасадорка.

Исплате замрзла влада

Исплате пензија и социјалних давања становницима територијама које нису под контролом Кијева, Донбасу, заустављено је одлуком кабинета од 7. новембра 2014. године. Исплате, по тој одлуци, треба вратити након повратка региона под контролу украјинских власти.

У октобру 2015 веће Врховног управног суда је донело одлуку о исплати пензија, плата и социјалних давања за оне који имају пребивалиште на територији Доњецка и Луганска (ДНР и ЛНР). Истовремено, министар за социјалну политику Украјине Андрј Рева је рекао да неће сарађивати са ЛнР и ДНР по питању исплате пензија. Према министру, за исплату пензија становника на тим територијама треба 30 милијарди gривниа годишње (више од 1,1 милијарди долара).

Тагови: ; ;