Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану, која се данас одржава у Вашингтону.

Он ће, током боравка у Вашингтону, разговарати са високим америчким званичницима и шефовима дипломатија региона.

Очекује се да та конференција, «Обликовање будућности Балкана у ери неизвесности», која ће окупити политичаре и стручњаке са обе стране Атлантика, пружи подстицај новој балканској политици у САД, у партнерству са Европском унијом, што очекују у Атлантском савету.

Та невладина организација, која је јуче објавила свој извештај о новој америчкој стратегији за Балкан, предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи, као и «историјско помирење» са Србијом и обнављање репутације САД као истинског посредника.

Потпредседник Атлантског савета, Дејмон Вилсон, сматра да би САД требало да се ангажују у дијалогу Београда и Приштине, али и да имају активнију у региону.

Он каже и да је неопходна активнија улога САД у региону јер, како је упозорио, ако Вашингтон не буде више ангажован, ризикује избијање кризе на Балкану.

«Право време за обновљени амерички ангажман на Балкану»

Вилсон истиче да се Савет залаже за унапређење историјског процеса помирења са Србијом и да буду истински посредник у постизању стварног напретка на политичком фронту — када је реч о дијалогу Београда и Приштине или пружању помоћи Грчкој и Македонији.

На констатацију Гласа Америке да Србија балансира између ЕУ и Русије, као и да ју је недавно званичник Стејт департмента саветовао Београд да не седи на две столице, Вилсон каже:

«Постоји велика шанса за Србију, под Вучићевим лидерством, и САД под овом администрацијом, да покушају да доведу до историјског помирења између две земље којим се препознаје да има много више области у којима можемо да сарађујемо и да, што је очигледно у анкетама и из других извора, бирачко тело у Србији разуме да је будућност у Европи».

Под тренутним лидерством у Београду, постоји шанса да помогнемо да се приведу крају разговори са Приштином, да се унесе одређен осећај сигурности у тај однос, али и осећај неминовности у погледу будућности Србије, каже Вилсон.

«То су тешке одлуке за председника Вучића и владу Србије, али су јасно показали заинтересованост и вољу».

Према његовим речима, извештај треба да пошаље поруку да је сада право време за обновљени амерички ангажман у региону и да постоји стратегија како САД могу да се придруже ЕУ и помогну да се оствари визија о томе да ће Балкан постати део Европе и трансатлантске заједнице.

«Да јачамо наше присуство у Југоисточној Европи, као што смо то урадили у њеном североисточном делу»,каже он.

То је и сигнал другим великим силама, које су можда активне у региону, додаје Вилсон.

На политичком нивоу можемо да помогнемо и да пошаљемо јасну поруку онима који желе да поремете процес трансатлантских интеграција, било да је реч о руским обавештајним снагама или организованом криминалу, каже Вилсон.

Дачић са саветником за националну безбедност САД

Министарство спољних послова је саопштило да ће министар Дачић, такође, бити на панелу посвећеном бизнису и инвестицијама на Западном Балкану, као и на радном ручку о Косову и Метохији.

Шеф српске дипломатије имаће, како се наводи, у четвртак 30. новембра, билатерални састанак са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

Истог дана министар Дачић ће у Белој кући учествовати на заједничком састанку министара спољних послова региона са саветником за националну безбедност САД-а Херберт Рејмонд Мекмастером.

http://www.rtv.rs/

Тагови: ; ; ; ;