Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић прекинуће посету Исланду и хитно се враћа у Хрватску, јавила је загребачка Н1 тв.

Наводи се да је председница у сталном контакту са премијером Андрејем Пленковићем, који се још није огласио након што је Хашки трибунал, у оквиру пресуде у случају „Прлић и остали”, утврдио да је Хрватска била окупациона сила у протеклом рату у БиХ и да је учествовала у удруженом злочиначком подухвату.

Суд је, наиме, утврдио и да је удруженим злочиначким подухватом, који је предузет с циљем етничког чишћења на простору тзв. Херцег Босне у БиХ, руководио први хрватски председник Фрањо Туђман.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Преминуо Праљак

Мирослав Туђман: Није Хрватска производила зло, већ Армија БиХ
Хрватска није производила зло, изјавио је данас Мирослав Туђман, посланик ХДЗ и син првог хрватског председника Фрање Туђмана, којег је Хашки трибунал данас означио као вођу удруженог злочиначког подухвата с циљем етничког чишћења на простору тзв Херцег Босне, у БиХ.

„Хрватска није производила зло, већ се борила са злом”, рекао је Мирослав Туђман после изрицања пресуде у случају Прлић.

Пресуда изречене осуђеној шесторки у том случају га, каже, ужасавају:

„Армија БиХ је покушала да протера преко 150.000 Хрвата из централне Босне, а проглашавају се кривим особе које су се од тога браниле. Хашки суд је с оваквим неуравнотеженим приступом, непознавањем чињеница, показао да није у стању сагледати ситуацију и проценити што се збивало, а још је мање био способан да пронађе праву меру у одређивању казни”, рекао је Мирослав Туђман.

Злочини Армије БиХ били су седам пута већи, рекао је Туђман , који сматра и да ће оваква пресуда Бошњацима омогућити да свим силама редукују право Хрвата као конститутивног народа.

Залаже се, каже, за предузимање важних корака како би се Хрватима у БиХ омогућила њихова права.

„Крајње је време да се на нивоу ЕУ и НАТО предузму мере да би сва три народа у БиХ била равноправна.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;