У Руско-српском хуманитарном центру у Нишу не напада се и не притиска само Центар, не само ни Србија, чак не само ни Русија, већ и елементарни и универзални принципи суверенитета и слободе целог региона, зато је регионална солидарност у овом случају веома важна, казао је лидер политичке организације “Отпор безнађу” Марко Милачић, приликом посете Центру, у Нишу.

Милачић, као прва особа која је из Црне Горе посетила Центар, у разговору са директором Бојаном Гламочлијом, изразио је подршку раду Центра.

“У име праве Црне Горе, која жели најбоље односе са свима, и са Истоком и са Западом, дакле не жели непријатељство са вековним пријатељима, али и у своје лично име, наравно —  желим да вам пренесем пуну подршку у напорима и раду Хуманитарног центра. То што ви радите, то што овај Центар ради, не само за Србију, већ и за цели регион, дакле бесплатно пружање ванредне хуманитарне помоћи становништву настрадалом од ванредних ситуација, чин је за велико поштовање и регионалну захвалност.”

Коментаришући геополитичке притиске под којима ради Хуманитарни центар Милачић је казао да је то  незабележено у глобалним оквирима.

“Одакле долази притисак на овај Центар? Из оног центра који је широм света инсталирао преко 1000 војних база. Са оне адресе која је недалеко одавде, на туђој територији, изградила једну од највећих војних база на свету, Бондстил. Ти и такви се буне што овде, уз сагласност Српске и Руске стране, постоји један хуманитарни Центар. Такав једнострани приступ је лош по стабилност Балкана.”

Милачић је нагласио да његов долазак, између осталога, има за циљ да се покаже да је ово питање важно не само за грађане Србије.

“Ово је регионално питање. Јер ако се Србији, малтене, са Запада брани да има најбоље односе са Русијом, а то показује притисак на овај Хуманитарни центар, шта очекивати од Црне Горе, која је на силу, мимо референдума, учлањена у НАТО. То није слободан регион. То је регион који се хушка на рат. Ми не желимо такав регион. Стога је овде, у Хуманитарном центру у Нишу, цели регион на испиту.”

Милачић је, говорећи о Црној Гори, казао да се мора радити на успостављању формалне сарадње између Подгорице и Хуманитарног центра.

“Црна Гора је показала да не може сама ваљано да се носи са ванредним ситуацијама, што, поштено говорећи, није лако ни много развијенијим земљама. Ми смо то видели, више пута претходних година у нашој земљи, што зими – што лети, последњи пут претходног лета, током незапамћених пожара. Схватили смо, опет, да нам је потребна помоћ, да немамо ни довољно знања, ни довољно оперативе да се на прави начин супротстваимо стихијама природе.

 

«Због тога верујем да је неопходно и да Црна Гора искористи оно што нуди овај хуманитарни Центар, који се више пута у пракси показао на овим просторима, не само током великих поплава у Србији, пре неколико година. Црна Гора треба да успостави односе са Хуманитарним центром у Нишу, као најопремљенијом и, уједно, најближом установом сличног типа. Ако власт не жели, ми ћемо радити на томе у будућности”, нагласио је Милачић

Директор Центра Бојан Гламочлија изразио је захвалност на посети и указаном интресовању за рад и активности Центра:

“С обзиром да се сте се упознали са могућностима и опремом коју центар поседује, ми можемо да додамо да смо отворени за наставак сарадње као и пружање хуманитарне помоћи и оперативног реаговања у случају ванредних ситуација.”

Милачич је током вишесатне посете, са колегом Божидаром Чармаком, осим сусрета са директором Бојаном Гламочлијом и координатором Виктором Гуљевичем, обишао све сегменте Центра, присуствовао пројекцији филма о његовом петогодишњем раду, као и демонстрацији оперативних могућности Центра.

текст и фото оргнизација «Отпор безнађу»

 

 

Тагови: ; ; ; ;