Председничким декретом од 22. новембра 2017. године, генерал-пуковник Сергеј Суровикин који је раније командовао ВВО војника, а данас је командир руских трупа у Сирији, именован је за начелника руских авио снага, објављено је на интернет страници новина Министарства одбране «Краснаја Звезда».

Сергеј Владимирович Суровикин рођен је 11. октобра 1966. године у Новосибирску. Дипломирао је вишу командну школу у Омску, војну академију М.В. Фрунзе, Војну академију Главног штаба Војске Руске Федерације.

Од јуна 2004. командовао је 42. гардијском дивизијом стационираном на територији Чеченске Републике. Затим је командовао 20. армијом.

У новембру 2008. именован је за шефа Дирекције за главне операције Главног штаба Оружаних снага Руске Федерације. Од јануара 2010. године био је начелник штаба Волга-Уралс, а касније и Централне војне области. Од априла 2012. године, служио је у седишту Министарства одбране. У октобру 2012. године именован је за начелника штаба — првог заменика команданта Источне војне области. Од октобра 2013. године — командант трупа ВВО.

Под командом генерал-пуковника Сергеја Суровикина, руска војска у Сирији, у сарадњи са сиријским оружаним снагама, постигла је максималан успех у борби против међународног тероризма.

Тагови: ; ;