Др Дејан Мировић, професор међународног права на Универзитету у Косовској Митровици говорио је на трибини «Право народа на самоопредељење као инструмент политичких игара» на Правном факултету у Београду.

«Код Енглеза постоји једна вртс аполитичког расизма. Карл Шмидт пише да они примењују једно право за себе а друго за колониалне народе. То би у модерном вокабулару било «двоструки стандарти». И ми сада имамо једну примену «колониалног права» на нашем српском народу», рекао је професор.

Као примере навео је тврдње да је «Косово посебан случај» а референдум на Криму «није у складу са међународним правом».

Говорећи о младој генерацији, изразио је наду да она после 1999. године нема никакве илузије о Западу и његовим намерама.

«Шта је било на Криму? Моја маленкост је била тамо посматрач на рефенредуму. Нисам видео никаквих притисака на кримско-татарско становништво. Одзив је био огроман. И нисам видео ни једног руског војника на терену!»Нико никога није терао, то је била једна врста празника.

Са друге стране је оно што видим својим очима на Косову и Метохији. Код мојих студената је 90% рођено у Приштини.  А сада живе у Косовској Митровици. Имам колегу којем су шиптарски терористи убили мајку, и тако даље. То нема везе ни са демократијом ни са међународим правом».

 

Тагови: ; ; ; ;