Министар одбране Александар Вулин каже да ће пресуда о Уруженом злочиначком подухвату у БиХ од стране Републике Хрватске, оставити последице на две земље и два народа.

За нас је, поручује Вулин, највиши интерес мир и стабилност и да српски народ има сва загарантована права.

«И за Србе је најважније да се ова пресуда ни на који начин не односи на нас. Свакако показује шта се догађало између Хрвата и муслимана тамо где нису били савезници, а тамо где су били савезници нико их није казнио за злочине над Србима. То оставља најдубљи утисак», рекао је Вулин коментаришући пресуде Хага у случају «Прлић».

Према његовим речима, судећи по Хашком трибуналу — има злочина према Хрватима и муслиманима а «једино нико није чинио злочине над Србима».

«Хашки трибунал не заслужује поштовања јер никада није прихватио да су Срби били страдалници у рату и да за њих никада није успела да нађе правду», истакао је Вулин.

Лидер СПО Вук Драшковић сматра да Стари мост у Мостару није смео бити ничији «легитимни ратни циљ» и тужно је да данашњом коначном пресудом Хашког трибунала, рушење симбола Мостара и најлепшег моста на Балкану није проглашено злочином.

Директор Комитета правника за људска права (Јукома) Милан Антонијевић сматра да се Хашки трибунал «оградио» од ранијих оцена о својој пристрасности потврђивањем да је хрватски државни врх на челу са тадашњим председником Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем елиминације босанских муслимана у Босни и Херцеговини.

Према његовим речима, доношењем овако јасне пресуде стављена је тачка и на овај део дешавања у бившој Југославији.

Извор: РТС, Танјуг

Тагови: ; ;